Днес се очаква да бъде подписан анексът към Националния рамков

...
Днес се очаква да бъде подписан анексът към Националния рамков
Коментари Харесай

БЛС: Ако анексът към НРД бъде подписан, личните лекари може да издават е-направления до дни

Днес се чака да бъде подписан анексът към Националния рамков контракт за интервала до 2022 година, заяви ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. Анекса ще разреши на общопрактикуващите лекари да стартират да издават електронни посоки за PCR проби.

Той ще влезе в действие със задна дата - 1 ноември, сподели доктор Маджаров.

" Там няма нито едно нещо, на което сме споделили " да " и за което сме упорствали, да бъде извиване на ръце в полза на лекари. Всичко е в полза на пациентите. Най-вероятно през днешния ден ще го подпишем. Там е записано, че влиза в действие от 1-ви ноември, без значение, че се подписва толкоз късно, въпреки че какво значение има, откакто от 1-ви ноември до 25-и нямаше тестван пациент, който е посетил кабинета на персоналния си доктор ".

Дочакахме Новата година в бюрократичен темп, като че ли не сме в рецесия и злополука, разяснява още Марджаров. Той предвижда, че в случай че през днешния ден бъде подписан анексът към НРД, персоналните лекари дни би трябвало да могат да стартират да издават такива посоки в границите на няколко дни.

" Дълго ръководещите отказваха да одобряват, че персоналните лекари са на първа линия ", означи и зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.

Личните лекари се надяват скоро да проработи електронното направление за пациенти с PCR. Желанието на общопрактикуващите лекари е колкото може по-бързо да бъдат откривани пациентите с ковид, разясни той.

Д-р Маджаров сподели още, че съгласно анекс, изпратен до него нощес, Националната здравно-осигурителна каса ще покрива 60 лв. от цената на PCR теста.

Електронните посоки за PCR проби, които могат да употребяват персоналните лекари, са подготвени от страна на компания " Информационно обслужване ".

От БЛС се надяват скоро да станат факт и електронните предписания.

" Настояваме хората да могат да поемат рецептите вместо болните си близки. Надяваме се и електронната рецепта да бъде реалност ", сподели доктор Бръзалов. По думите му в електронното опазване на здравето закъсняваме доста.

От БЛС не сме удовлетворени от методите на воденето на договарянията. Всичко става постепенно и мъчно, разяснява и доктор Стоян Борисов, основен секретар на съсловието.

Възможността лекарите от доболничната помощ да могат да диагностицират коронавирусната зараза е била сложена от Лекарския съюз още в края на август, напомни Иван Маджаров. " Оттогава до момента не сме имали в постройката на НЗОК нито една среща ", посочи той.

От Касата изпращали до БЛС разнообразни разновидности на анекс към НРД, в които или цената на PCR теста е била доста ниска, или не е имало никаква цена, изясни още Иван Маджаров в предаването " Преди всички ". Имало е и предложение да бъде част от лимитите на общопрактикуващите лекари, които по думите му са " мизерни " и това би ознавачало, че " през днешния ден като изпратите на PCR двама-трима индивида, няма да имате повече опция ", което ще измести казуса и гнева към кабинетите на джипитата.

Здравната каса в този момент заплаща 60 лв. и се пробва посредством този анекс да промени цената на 25 лв., сподели Маджаров и добави, че това ще докара до върнати от лабораториите пациенти. Справянето с епидемията не може да се прави с предели, безапелационен е доктор Маджаров. По думите му " би трябвало оптимално бързо да се опитаме да отдиференцираме тези, които имат вирус в себе си ".

Има инструмент, който постоянно сме употребили, когато нещо би трябвало да се реши бързо и гъвкаво - взаимни инструкции на БЛС и НЗОК, които не са противозаконни, изясни Иван Маджаров. Досега от началото на рецесията няма подписано нито едно напътствие, това демонстрира отношение на Касата към Лекарския съюз, разяснява Маджаров.

Решението за клинична пътека за Covid е от пролетта, решението на НОЩ за 10% болнични кревати за пациенти с ковид е от лятото, посочи още той.

" От лятото до октомври нови контракти за Covid кревати Касата не беше сключила, тъй като не дават отговор на условията, макар решението да се снижат условията, тъй като ни чака вълна от Covid. Оперативни решения на Щаба не получаваха развиване. "

Иван Маджаров разясни апела си лекарите да не лекуват скептично настроените към вируса и сподели, че е имал поради не пряк отвод от здравна помощ. " Могат да изоставен нашата страна и да лекуват там, където бъдат уважавани. "

" Всеки от нас има своя дребен принос за това, което виждаме - или някой не е обяснил добре, или различен е забавил решение, или трети взема решение, че би трябвало да популяризира тайни теории и това му е отдушник на вътрешното напрежение ", съобщи още ръководителят на Лекарския съюз.

Запитан дали държавното управление ще смекчи препоръчаните от здравния министър нови ограничения за ограничение на вируса, Иван Маджаров разяснява, че " това ще бъде лакмус за отношението към българските медици ".

" Не може непрестанно да се отстъпва пред натиска на лобита от разнообразни бизнеси. Всички ограничения би трябвало да бъдат рационални. Ако си фризьорски салон и работиш с часове и вътре има единствено един човек, не мисля, че би трябвало да бъде ограничавано. Това са обособени дребни бизнесчета, които дават живец в нашата стопанска система и е безсмислено да затваряме безусловно всичко, без да го премислим. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР