Днес се навършват точно 35 години от световния рекорд на

...
Днес се навършват точно 35 години от световния рекорд на
Коментари Харесай

35 години от рекорда на Стефка Костадинова, който е недостижим и до днес

Днес се навършват тъкмо 35 години от международния връх на пловдивчанката Стефка Костадинова. Костадинова прави връх в скок височина от 209 см. на 30 август 1987г. на Европейското състезание в Рим, Италия.
Прочетете още
Костадинова в действителност усъвършенства личния си връх от 208 см., който е реализиран единствено три месеца по-рано в София. Друга любопитна детайлност е, че преди този момент върхът се държи от още една българка - Людмила Андонова с 207 см. 

Скокът на именитата ни атлетка е недокоснат към този момент 35 години. Той не падна и макар безумните оферти върховете по-стари от 15-20 години просто да бъдат отстранени. Нещо, което за благополучие не мина, тъй като щеше да обезсмисли достиженията на спортистите. 

Както виждаме обаче 209 см. наподобяват ненадминати към този момент толкоз години, а това достижение остана и единственият ни връх в леката атлетика, откакто преди шест години падна върха на Йорданка Донкова в бягането с трудности на 100 м. 

На идното Олимпиада рускинята Мария Лацискене завоюва с 204 см. Най-близко до върха беше украинката Ярослава Махучих, която при започване на предходната година скочи 206 см.

Въпреки това върхът наподобява неосъществим. Доста от най-хубавите състезателки през годините са се пробвали на 209 см., само че никоя не е успявала. 

208 см. е скачала единствено шведката Кайша Берквист, само че на закрито. Шведската атлетка държи и върха на закрито с този резултат, минавайки достижение на Хейке Хенкел с 207 см. 



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР