Днес се навършват 80 години от подвига на Димитър Списаревски.

...
Днес се навършват 80 години от подвига на Димитър Списаревски.
Коментари Харесай

Левски се преклони пред Списаревски

Днес се навършват 80 години от подвига на Димитър Списаревски. Той е български офицер и водач изтребител. Също по този начин футболист на Левски в интервала 1933-1935 година.

На тази популярна дата през 1943 година Капитан Списаревски е на промяна в летището в Божурище. Към София се е запътила американска ескадрила от 200 самолета за да срине столицата със земята. Срещу тях се изправя едвам 36 самолета на родната авиация. На смелия капитан това е първият му военен полет. Сам, с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от два американски изтребителя, се насочва към един от противниковите бомбандировачи.

С непрекъснат прецизен огън прострелва, поврежда тежко и подпалва този бомбардировач, само че в ожесточената си борба за по-малко от две минути изразходва всички муниции на бордовата картечница, а самолетът му е прострелян от английски изтребители. Без патрони и с развален аероплан, той без съмнение се насочва във лидера на групировката.

Димитър се врязва в него и го разцепва на две. Вследствие на лютата опозиция врагът е отхвърлен, заставен е да хвърли бомбите си в полето и да се отдръпна. Единственият оживял от този бомбандировач подофицер желае да се срещне с майката на българският капитан, и в символ на надълбоко почитание към нейния наследник, и предава всичките си ордени и медали.

Издателство " Еър Груп 2000 " и " ПФК Левски " пускат взаимно в продажба книгата за живота на Списаревски - " Списаревски. Повест за живата торпила ", в която са разказани обстоятелства за неговата геройска постъпка както и забавни детайлности за годините, в които е играл с екипа на " сините ".

Изданието съдържа фотоси от живота му като авиатор изтребител, както и с екипа на " Левски ". Книгата е налична от през днешния ден в формалния магазин на клуба на стадион " Георги Аспарухов ".
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР