Днес се навършват 80 години от нападението над Пърл Харбър. На

...
Днес се навършват 80 години от нападението над Пърл Харбър.
На
Коментари Харесай

80 години от нападението над Пърл Харбър

Днес се навършват 80 години от нападението над Пърл Харбър .

На 7 декември 1941 година японски бомбардировачи унищожават съвсем целия Тихоокеански флот на Съединени американски щати в Хавай. При нападенията умират над 2 400 американци, напомня " Дойче веле ". Японците правят нападенията без предизвестие и без да са оповестили война. Пърл Харбър се трансформира в контузия за Съединени американски щати, която по този начин и не съумява да зарасне десетилетия наред.

" Въздушна офанзива против Пърл Харбър! Това не е обучение! " - това известие идва във Вашингтон в 13,57 часа локално време на 7 декември 1941 година. Съобщението обаче е окончателно закъсняло. От повече от 20 минути японски бомбардировачи обстрелват бойните кораби, кръстосвачите и миноносците на американския Тихоокеански флот в Хавай. Всички неразрушени плавателни съдове стават цел на втората вълна бомбардировки, при която са атакувани бойните кораби " Аризона ", Калифорния ", Оклахома " и " Западна Вирджиния ". При тази офанзива изгарят и 350 американски самолета. Казват, че американският президент Рузвелт блъснал с пестник по масата, когато научил новината и споделил: " За Бога! Да разрушат американски самолети и то на земята! "

Най-жестока е ориста на екипажа на американския военен транспортен съд " Аризона ". В 8,06 ч. локално време 800-килограмова японска бомба пробива палубата на кораба и избухва в склада с муниции. " Аризона " се трансформира в всеобщ гроб за съвсем целия екипаж от 1 200 души. Само 200 души оцеляват. Корабът потъва съвсем напълно единствено за 10 минути и продължава да гори в продължение на два дни. През 1961 година на това място е повдигнат мемориал, който всяка година се посещава от 1,5 милиона души годишно.

В резултат на японските офанзиви е погубен съвсем целият тихоокеански флот, ситуиран по време на войната в Хавай. Японците губят единствено 29 бомбардировача. При нападението умират и 55 японски бойци. С тази победа Япония унищожи мита за непобедимостта на Съединени американски щати.

Американската контузия от Пърл Харбър обаче е разследване от необикновено лековерие. Американските командири по това време са били уверени, че Япония може да нападне английски или холандски колонии в Тихоокеанския район, само че не и Пърл Харбър. Все отново американците взимат известни защитни марки, само че неправилни. Страхът, че някои от живеещите в Хавай 100 000 японци могат да провокират саботажи, ги кара да групират наличните 350 бомбардировача в центъра на военната база. Там те се паркирани крило до крило и се трансформират в лесна плячка на нападащите от въздуха японци. Освен това американците нямали доверие на новата за времето радарна техника. Когато на радарите им се появили първите японски бомбардировачи, експертите просто не можели да повярват, че става дума за атакуващи противников самолети .

На всичкото от горната страна зенитните оръдия не били разоложени към базата, а били прибрани в хангарите. Голяма роля за пагубните провали изиграл и фактът, че офанзивата е осъществена в ранната неделна заран, когато множеството американски бойци спели, а по командните постове е имало единствено дежурни. Така базата се оказала съвсем беззащитна.

Япония води война в Тихоокеанския район още от 1937 година, само че с нападението над Пърл Харбър японците уголемяват борбата в международен мащаб. Месеци наред Япония се разпорежда в огромни елементи от Азия. Но японското владичество в тази част на света остава лимитирано по време. Това се дължи и на обстоятелството, че американските самолетоносачи, както и складовете за гориво на армията остават незасегнати. " Плаващите замъци " напущат Пърл Харбър единствено два дни преди нападението на 7 декември, а проектите на японците да унищожат петролните хранилища по този начин и остават неосъществени. По този метод Пърл Харбър се трансформира в пирова победа за японците. Този факт след това се регистрира и в Токио като стратегическа неточност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР