Днес се навършват 40 години от паметната победа на Марек

...
Днес се навършват 40 години от паметната победа на Марек
Коментари Харесай

40 години от една велика приказка! Как Марек отупа Байерн и бе близо до чудото

Днес се навършват 40 години от паметната победа на Марек – 2:0 против Байерн (Мюнхен). Местният тим от град Станке Димитров (сега Дупница) прави героизъм, типичен образец по какъв начин Давид бие Голиат.

За голяма българска горделивост невижданият подвиг се сътворява от един дребен клуб, който потвърждава максимата, че на терена постоянно излизат 11 против 11 и успеха е непредсказуема. Марек - тимът, кръстен на локален антифашист, от 30-хилядно градче, което даже не е областен център, се бори и надиграва тим от международния Топ 5 за всички времена. Байерн е възвишен клуб, който е след серия от 3 следващи трофеи в КЕШ и е формиран от 5 настоящи и един предстоящ международен първенец.

Славният ден е 2 ноември 1977 година. Марек взе участие за първи път в европейски шампионат, откакто предходния сезон като дилетант в елита приключва с бронз. В първия кръг от шампионата под ножа минава солидният Ференцварош, който си потегля с три безответни гола от България. Във II кръг жребият е плодороден, Марек получава за противник великия Байерн (Мюнхен), който за пръв път гостува в България, и то на допустимо най-екзотичното място.

Първият дуел е на Олимпийския стадион в Мюнхен и резонно приключва с типичен триумф на домакините с 3:0. Това предопределя ваканционното въодушевление на баварците, които идват на 2 ноември в България, с цел да узаконят сигурното си продължение напред в шампионата за Купата на УЕФА. Но те даже не подозират, че ги чака футболен пъкъл. Първите им усещания провокират у тях мощен културен потрес. Дупница, тогава Станке Димитров, по това време не е чак толкоз уютно място и баварците бързо се досещат, че им следва съществено тестване против изцяло непредсказуем противник. Срещу отбор, който изобщо не се преценява нито с имената, нито с екипите, нито с физиономиите на многократните първенци. Отбор, за който няма значение дали против него е локалният зложелател Велбъжд, или един от най-славните клубове в света.

 Двубоят е плануван за 15:00 часа, само че още преди обяд стадионът е цялостен с 35 хиляди почитатели. Хора се качват под дърво и камък, клоните на дърветата служат за седалки. От Югославия идват над 2000 души поради Бранко Облак. Словенецът е един от първите играчи на социалистическия блок, които е пуснат да играе на Запад. В състава на Байерн личат имената на звездите – Герд Мюлер, Георг Шварценбек, Карл-Хайнц Румениге и Аугенталер.

И от първата минута играчите на Марек заличават колосалната разлика в класите. Поемат самодейността, плетат комбинации, нападат безкрайно, редят състояние след състояние пред вратата на футболната икона Сеп Майер. Още в 4-ата минута удар с глава на Венцислав Петров среща гредата. Гостите рядко минават в нахлуване, само че дейностите им са апатични и безвредни за вратаря Стоянов и отбраната пред него. А пред тяхната врата ври и кипи и се удрят греди. Първият гол за Марек идва закономерно в 37- ата минута, когато единият от двамата близнаци Петрови - Иван, засича топката в мрежата.

Един гол към този момент е върнат, остават още два. Само 5 минути по-късно локалната звезда Сашо Паргов сътворява осъществяване за историята. С воле от границата на наказателното поле намира горния ляв ъгъл на баварската врата. Майер е беззащитен пред това неповторимо осъществяване. Резултатът към този момент е 2:0, а до подвига остава единствено още едно попадение. До края на полувремето натискът продължава със страшна мощ, само че развръзката остава за вторите 45 минути. На почивката " белите " от Байерн се прибират угрижени с неприятни упования след двата нокдауна.

 Прогнозите, че Байерн ще се съвземе и ще сложи нахалните домакини на мястото им, не се оправдават. И през втората част картината се повтаря. Кулминацията настава 15 минути преди края, когато двамата близнаци сътворяват фирмена композиция и ударът на Венцислав с глава среща гредата. Невиждан малшанс, тъй като обстановката е изиграна съвършено. Байерн въпреки всичко оцелява по знамение, само че Марек е направил своя мач за историята, който ще се помни вечно. А показаното против баварците разрушава на пух и прахуляк ширещите се изказвания, че Марек разчита единствено на брутални дейности и груби нарушавания. Отборът, който прави играта в този героичен мач, е българският.

След мача вратарят на баварския исполин Сеп Майер дава ръкавиците на сътрудника си Стоян Стоянов, а капитанът Герд Мюлер смъква фланелката си и я подарява на Сашо Паргов. Докторите от Дупница получават чанти и лекарства от немските си сътрудници. Държавата подарява на всеки футболист на Марек по един часовник “Ракета ” и дипломатическо куфарче.

" Изключителен мач - е оценката на тогавашния старши треньор на Марек Янко Динков. - След като отстранихме Ференцварош, жребият ни опълчи против допустимо най-силния противник - Байерн. Отбор, който притежаваше страхотни футболисти в лицето на Майер, Шварценбек, Герд Мюлер, Хьонес, а в същата година започва и кариерата на младия Румениге. Отсъстваше единствено Бекенбауер, който бе минал в американския Космос. Нашата огромна мощ бе в колектива, момчетата и треньорите бяхме като едно сплотено семейство. Не им позволихме да си разиграват коня и успяхме да осъществяваме две от ситуациите. За страдание не успяхме да стигнем до цялостния поврат в двата мача, само че като цяло останахме доста удовлетворени от постигнатото. Нашите момчета прецизно и дисциплинирано извършиха дилемите. След мача нямаше отчаяние, въпреки всичко бяхме постигнали влиятелна победа против не какъв да е. В най-силните години на Байерн – Марек, освен игра против тях, само че и ги победи. " /БЛИЦ

2 ноември 1977 година
Купа на УЕФА, 1/16-финал

Марек – Байерн Мюнхен 2:0
1:0 Иван Петров (33), 2:0 Сашо Паргов (38)

Марек: Стоян Стоянов, Любен Севдин, Николай Вуков, Роман Караколев, Иван Палев, Александър Райнов, Сашо Паргов, Асен Томов (82 – Станке Божурин), Иван Петров, Венцислав Петров, Емил Кючуков

Байерн Мюнхен: Сеп Майер, Курт Нидермайер, Петер Грубер, Георг Шварценбек, Волфтанг Рауш, Бернд Дюрнбергер (46 – Юп Капелман), Карл-Хайнц Румениге, Бранко Облак, Герд Мюлер, Ули Хьонес (65 – Райнер Кюнкел), Клаус Аугенталер

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР