Днес се навършват 25 години от едно от най-емблематичните събития

...
Днес се навършват 25 години от едно от най-емблематичните събития
Коментари Харесай

На този ден преди четвърт век: БСП върна мандата си за кабинет

Днес се навършват 25 години от едно от най-емблематичните събития в актуалната ни история.

На този ден преди четвърт век Българска социалистическа партия връща мандата за сформиране на държавно управление на президента Петър Стоянов. Това става в изискванията на ежедневни митинги поради обхвнатлата страната хиперинфлация, банкрути на банки, празни магазини, довели до оставката на държавното управление на Жан Виденов. По конституция настоящият тогава президент Желю Желев би трябвало да връчи нов мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата партия в Народното събрание - Българска социалистическа партия. Той обаче отхвърля да го направи и оставя това на наследника си Петър Стоянов

След встъпването си в служба президентът Стоянов връчва мандат на социалистическата партия за сформиране на кабинет. Номинираният тогава за министър председател Николай Добрев и и тогавашният водач на Българска социалистическа партия Георги Първанов обаче го връщат.

Президентът Петър Стоянов назначава служебното държавно управление, вкарва валутния ръб и са планувани изключителни избори, извоювани от Обединените демократични сили.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР