Днес се навършват 16 години от смъртта на Астрид Линдгрен,

...
Днес се навършват 16 години от смъртта на Астрид Линдгрен,
Коментари Харесай

Пипи и Карлсон оживяват в увеселителен парк

Днес се навършват 16 години от гибелта на Астрид Линдгрен, а книгите й не престават да бъдат все по този начин обичани на дребни и огромни. Нейните героите оживяват в увеселителн парк “Светът на Астрид Линдгрен ” в Швеция.

Той се простира на 180 хиляди кв. метра в родния град на писателката Вимербю на към 300 км от Стокхолм. Паркът е основан през 1981 година и се обновява и разраства всяка година.

Всички здания в “Светът на Астрид Линдгрен ” са издигнати тъкмо, както са разказани в книгите, а посетителите могат да видят и “оживелите ” герои от обичаните приказки на Линдгрен.

В парка може да се срещнете с Роня, дъщерята на разбойника, може да посетите стопанството Катхулт, където живее Емил от Льонеберя, както и да видите Карлсон, който живее на покрива.

Една от най-привлекателните елементи на парка, несъмнено, е Вила Вилекула, където ще ви поздравят 9-годишната Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче (Пипи) и татко й капитан Ефраим Дългия чорап – “някога чудовище на моретата, а понастоящем негърски крал ”.
 Карта на увеселителния парк във Вимербю, Швеция. Карта на увеселителния парк във Вимербю, Швеция.
В “Светът на Астрид Линдгрен ” има обособени места за пикник, кафенета, заведения за хранене и магазини. През деня в него се организират голям брой представления, които оказват помощ на посетителите напълно да потънат в света на писателката и героите от книгите й.

Тези, които желаят да се откъснат от действителния свят за по-дълго време, могат да останат да живеят в парка за 2-3 дни. През това време ще хапват разнообразна храна, измежду която картофени палачинки с пържен бекон, кнедли, кюфтенца.

Паркът е отворен от началото на май до края на август, като цените за визитата му варират според от възрастта на всеки клиент, както и от продължителността на престоя. Те се движат от към 160 до близо 700 шведски крони (от 16-17 евро).

Паркът отваря порти и в избрани дни отвън пиковия сезон – от септември до ноември, когато цените са доста по-ниски. Децата, които гостуват в “Светът на Астрид Линдгрен ” на рождения си ден, могат да прегледат парка гратис.

От арабски до зулу


Книгите й са преведени на 70 езика

 Астрид Линдгрен през 1960 година Снимка: Уикипедия Астрид Линдгрен през 1960 година Снимка: Уикипедия
Творбите на Астрид Анна Емилия Линдгрен са преведени на 70 езика – от арабски до зулу, издадени са допълнително от 100 страни.

Първата й история за “Пипи Дългото чорапче ”, е оповестена в Швеция през 1945 година, а в България първата книга за Пипи – едвам през 1968 година

Астрид Линдгрен е известна и с поддръжката за правата на детето и животните, както и със съпротивата против телесните санкции за деца.

Тя умира на 28 януари 2002 година, като след гибелта й шведското държавно управление учредява Възпоменателната премия “Астрид Линдгрен ” за детска и младежка литература.

В столичните театри


Три постановки по шедьоври на писателката


Ако не можете да си позволите да отидете до Швеция, с цел да посетите “Светът на Астрид Линдгрен ”, въпреки всичко има и други способи да се потопите в атмосферата на приказките й.

В Младежкия спектакъл слагат “Карлсон, който живее на покрива ” на режисьора Венцислав Асенов, с присъединяване на Никола Стоянов, Светослав Добрев, Ярослава Павлова, Николай Луканов, Александър Хаджиангелов, Зорница Маринкова, Константин Икономов, Ния Кръстева.

В Столичния куклен спектакъл пък може да гледате премиерното за този сезон зрелище “Карлсон ” на Тодор Вълов.

Ако обичаната ви приказка от Астрид Линдгрен е “Пипи Дългото Чорапче ”, може да изгледате театралната режисура “Пипи ” в Театър София, с присъединяване на Силвия Петкова, София Маринкова, Ивелин Николов, Николай Димитров, Румен Троев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР