Днес се навършват 120 г. от смъртта на Гоце Делчев.Днес

...
Днес се навършват 120 г. от смъртта на Гоце Делчев.Днес
Коментари Харесай

Костадинов: Гоце Делчев се е борил за свободата на Македония, а тя днес провежда антибългарска политика

Днес се навършват 120 година от гибелта на Гоце Делчев.

Днес е не просто една годишнина, която би трябвало да бъде почетена по-възможно най-помпозния метод, което няма да се случи, за разлика от РСМ, в която нашият български народен воин е трансфорат надали не в основа на техния народен мавзолей.

Това съобщи в своя декларация от парламентарната естрада водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов във връзка 120-годишнината от гибелта на Гоце Делчев.

Костадинов акцентира, че Гоце Делчев е един от многото български национални герои, който е погубен след изменничество – от собствен съвипусник, от българин минал на турска работа – Хюсеин Тефиков, който през 1903 година води потеря, която преследва Гоце Делчев.

Лидерът на „ Възраждане “ уточни, че откакто Гоце Делчев е погубен, е заровен в село Баница. През 1915 година, когато България краткотрайно освобождава този завършек на нашите български земи от Беломорска Македония, един от неговите четници – Михаил Чаков, взема решение да изрови неговите остатъци и да ги придвижи в свободна България, само че е открито, че към момента трупът не се е разложил и тъкмо заради тази причина е взета единствено горната част на тялото, останалите остатъци остават там, заровени в село Баница. Той потегля за Ксанти с трен, само че по пътя заспива, а един от возещите се във военния трен бойци, виждайки костите в торбата, ги изхвърля през прозореца. Влакът се връща обратно, Чаков съумява наред да занесе торбата с костите в Ксанти. Той прибира костите в своя дом.

През 1919 година обаче и този завършек на България е лишен и става част от Гърция. Ето за какво Чаков взема решение да се пресели в Пловдив и потегля през многострадалните бежански пътеки, само че пътувайки, каруцата се счупва, целият багаж се разсипва, тогава брачната половинка му споделя, че сякаш Гоце Делчев не желае да напусне земята, за чието избавление се е борил.

„ По време на Втората международна война България краткотрайно освобождава територията на Беломорска Македония и през 1943 година оживелите наследници и сестрите на Гоце Делчев възвръщат неговия гроб в село Баница. На 4 май 1943 година гробът е преосветен и се трансформира в място на поклонение на българите от Беломорска Македония. На идната година България губи още веднъж тази територия и в разразилата се гръцка революция едно от първите неща, които гърците вършат, е да взривят гроба на Гоце Делчев “, описа още Костадинов.

Той изясни, че през 1946 година е взето решение на Българска комунистическа партия тленните остатъци на Гоце Делчев да бъдат върнати на Македония, макар че действително видяно тази дефиниция е извънредно неправилна. В последна сметка костите на Гоце Делчев са пренесени там.

„ Интересното е, че първоначално управлението на македонската компартия не ги желае, тъй като,както споделя Лазар Колишевски, „ Гоце Делчев е просто един български въстаник “. Разбира се, доста бързо те се преориентират, което поврежда още веднъж за следващ път българския народен интерес, тъй като един от най-големите български национални герои се трансформира в знак на една антибългарска национална идеология “, означи Костадинов.

Той уточни, че през днешния ден тленните остатъци на Гоце Делчев почиват в РСМ и Гърция. „ Гробът му в Гърция и до ден сегашен остана незарегистриран даже. Но доста постоянно се случва да има проблеми там, имаше задържани хора, в това число публицисти преди няколко години. В Гърция той е считан за български терорист, както са маркирани още и Тодор Александров, Даме Груев и други дейци на македоно-одринската организация “, съобщи още Костадинов и добави, че в случай че Гоце Делчев сега е разпънат виртуално сред три страни, нашите други национални герои даже нямат гробове.

„ Гоце Делчев се е борил за свободата на Македония, а тя през днешния ден организира антибългарска политика “, сподели в умозаключение водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР