Днес се навършват 10 години от освобождаването на Михаил Ходорковски

...
Днес се навършват 10 години от освобождаването на Михаил Ходорковски
Коментари Харесай

Навършват се 10 години от освобождаването на Михаил Ходорковски от затвора

Днес се навършват 10 години от освобождението на Михаил Ходорковски от пандиза, където лежа 10 години. След идването на власт на Путин в Русия през 2000 година, Ходорковски става негов критик и стартира да финансира опозицията.

През 2003 година той беше задържан при зрелищна акция на летището в Новосибирск. Срещу него са отправени редица обвинявания, измежду които противозаконна приватизация, укриване на налози и присвояването, само че истината е, че Путин желае да се разправи с Ходорковски.

Днес Ходорковски живее в Швейцария и оглавява самостоятелния политически и публичен конгрес " Открита Русия ". Ето по какъв начин Ходорковски разяснява пред Българска национална телевизия този интервал от ръководство на президента на Русия Владимир Путин:

" Първите пет години от интервал от ръководството на Путин бяха много положителни, не подвластно, че в този интервал бях задържан, наказан и вкаран в пандиза от ясни съображения, тъй като той стартира да концентрира цялата власт в ръцете си, което включваше прекъсването на всевъзможни самостоятелни хора, всевъзможни източници на финансиране, на без значение финансиране. Но все пак през първите пет години може да бъдат считани, че той работеше Русия да продължи да бъде демократична страна. Това в действителност бяха доста сполучливи пет години, само че втората част от този интервал бяха по малко сполучливи, тъй като тогава стана ясно, че той не желае да види Русия като демократична страна. Също по този начин стана ясно, че той стартира да провежда надзор върху съветското общество и политическата ѝ класа посредством чрез системата от корупционни връзки. И това влезе в доста съществено несъгласие с демократичния курс на развиване на Русия. И отчета на тази тематика, които той изнесе стана мотив за моя арест и целия този интервал приключи с войната в Грузия през 2008 година, в случай че си спомняте? Всичко по-късно което стана беше постъпателно деяние към основаването на авторитаризъм и по нататък към тоталитаризъм и това разумното стигна до опита да се прекроят границите в Европа, на което през днешния ден сме очевидци. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР