Днес се навършва точно една година от тежкия инцидент на

...
Днес се навършва точно една година от тежкия инцидент на
Коментари Харесай

Една година от трагедията в Хитрино

Днес се навършва тъкмо една година от тежкия случай на жп гарата в шуменското село Хитрино, трансформирал се в същинска покруса и една от най-сериозните в България в последните десетилетия. Вагон-цистерна с рискови материали, навлизащ в товарна комбинация в гарата, се взриви и безусловно опустоши огромна част от къщите в селото. Рано сутринта на 10 декември, още по мрачно, товарен трен с цистерни, цялостни с пропан-бутан и пропилен, катастрофира на гарата в Хитрино. 12 вагона дерайлираха и 1 цистерна избухна, сривайки гарата, прилежащите постройки и част от селото. В резултат на случая починаха 8 души и 29 бяха ранени, напомня БГНЕС.

Жителите на Хитрино бяха евакуирани, с цел да бъде обезпечена тяхната сигурност при разчистването на авариралите цистерни. Повечето от тях бяха настанени при свои близки в района, а 14 души - в спешен център в Шумен. Имотите на жителите или по-точно техните остатъци, се охраняваха от жандармерията. Хората, останали без дом, получиха първоначално еднократна финансова помощ в размер на 325 лв..

 2011758 В последните седмици към Хитрино се развихриха и кавги. Има подозрения за отклонение и източнване на средства. Готови в огромна степен са къщите, които Камарата на строителите даде обещание да построи още веднъж още в първите дни след нещастието. Има такива, както и съвсем приключени, чието строителство и поправки се финансира с отпуснатите от страната помощи в размер на 5 млн. лева, както и от събраните в дарителската акция към 2 млн. В същото време обаче по-голямата част от дворовете към момента са строителна площадка. В последните дни се оказа, че има къщи, които не са били отнесени от взривната вълна, само че повредите им са били толкоз съществени, че е трябвало да бъдат разрушени и вдигнато отначало. Въпреки това обаче на такива е слагана нова дограма, която сега е свалена и изхвърлена по дворовете.

Като отговорни за нещастието бяха посочени двамата машинисти на влака-бомба. На 25 октомври 2017 година Окръжна прокуратура-Шумен внесе в съда обвинителен акт против двамата машинисти от първия локомотив на влака. Окръжна прокуратура – Шумен съобщи на съд машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков за това, че на 10.12.2016 година при ръководство на преносим железопътен състав – товарен трен са нарушили разпоредбите за придвижване, уредени в Закона за железопътния превоз, в Наредба № 58 от 02.08.2006 година за разпоредбите за техническа употреба, придвижване на влаковете и сигнализацията в железопътния превоз и по несъобразителност са предизвикали гибелта на 7 лица, телесни повреди на 14 лица и казусът е изключително тежък.

 2011762 При подредено влизане в гара Хитрино на трети отклонителен коловоз локомотивният ватман Димитър Михнев не е извършил неотложно, тъкмо и абсолютно напътствията на сигнала на предупредителния семафор. При нахлуване в гарата управлявал влаковата комбинация със скорост 78 км/ч и не понижил скоростта до 40 км/ч, оповестиха от прокуратурата. Вторият локомотивен ватман Радослав Петков не подхванал дейности за неотложно прекъсване на влака, откакто Михнев не посочил с дейности, че ръководи безвредно влака.

В резултат на позволените нарушавания от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака и разваляне на вагон-цистерни от състава на композицията, приключване на транспортиран газ пропилен и последвал гърмеж. По несъобразителност и при без значение съпричиняване двамата са предизвикали гибелта на 7 лица и телесни повреди на 14 лица.

Към момента Димитър Михнев е с мярка за неотклонение " парична гаранция " 10 000 лв., а Радослав Петков с " подписка ". Наложена им е възбрана за овакантяване на страната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР