Днес съдът на ЕС реши, че изплащането на депозитите на

...
Днес съдът на ЕС реши, че изплащането на депозитите на
Коментари Харесай

Над 250 000 дела срещу България за фалита на КТБ след решение на Съда на ЕС

Днес съдът на Европейски Съюз реши, че изплащането на депозитите на клиентите на банкрутиралата КТБ е било забавено. Това дава зелена светлина на над 250 хиляди души да заведат каузи против България и да изискат обезщетение за нанесени вреди. В решението на съда се изобличават и погрешни изказвания на ръководещите тогава.
250 хиляди са вложителите с обезпечени влогове в КТБ към 2014 година Без значение кой орган е направил нарушаването всички те могат да съдят страната за нанесени вреди.

Днес Съдът на Европейски Съюз се е произнесъл по дело, заведено от Николай Кантарев във Варненския административен съд. Кантарев е имал депозит от близо 87 хиляди лева във оповестената в неплатежоспособност банка. Той е отправил питане до Съда на Европейски Съюз поради претърпени вреди, като твърди, че е нарушена европейска инструкция, тъй като изплащането на депозитите от банкрутиралата банка се е забавило с близо година, оповестява investor.bg.

От решението на Европейския съд излиза наяве, че изплащането на депозитите на клиентите на КТБ не е било навременно, според периодите, заложени в Директива 94/19. Съдът регистрира, че периодите съгласно българското законодателство са спазени, само че водещ е срокът в директивата. Фондът за гарантиране на влоговете е изплатил обезпечените депозити, само че близо половин година след банкрута на банката, което е в прорез с директивата. От решението излиза наяве, че схемите за гарантиране на депозити би трябвало да са в положение да изплащат съответно тестваните претенции на вложителите в границите на 20 работни дни от датата, на която способените органи извършат определяне или правосъдният орган постанови решение. При изключителни условия дадена скица за гарантиране на депозити може да се обърне към способените органи за удължение на периода. Такова удължение не надвишава 10 работни дни.

Съдът на Европейски Съюз е безапелационен, че не се позволява никакво национално законодателство, съгласно което установяването на наличността на депозитите да зависи от отнемането на банковия лиценз. Такъв аргумент беше употребен от българските управляващи и даже бе вписан в Закона за гарантиране на влоговете към края на 2014 година, преди да бъде изменен.

В решението на европейският съд е записано още, че бързото погашение на депозитите не може да се обвързва с несигурностите към производствата по излекуване и неплатежоспособност на финансовата институция, което е в цялостно несъгласие с изказванията на тогавашното държавно управление, че в случай че се изплатят обезпечените депозити, по-късно КТБ нямало по какъв начин да бъде избавена.

„ От Директива 94/19 следва, че информирането на вложителите е значителен детайл от отбраната им. Освен това, както беше припомнено в точка 56 от актуалното решение, тази инструкция се стреми да реализира две тясно свързани цели, а точно непоклатимост на банковата система и отбрана на вложителите. Тези цели обаче допускат вложителите да могат да открият сигурно, че депозитите им са станали неналични и от кой миг ще стартира процедура по погашение на същите, с цел да се избегне всякаква опция за суматоха, която би заплашила стабилността на банковата система “, обосновават се магистратите от Съда на Европейски Съюз.

От решението излиза наяве още, че в тази ситуация на Николай Кантарев Варненският административен съд ще би трябвало да реши дали са изпълнени трите условия за ангажиране на отговорността на страната. Тези условия са жителят да е имал права, които да са били нарушени, нарушаването да е било задоволително значително и да има причинно-следствена връзка сред нарушаването и породената щета. Въпреки, че съгласно Съда на Европейски Съюз нарушенето е задоволително значително българският съд би трябвало да реши дали на вложителите се поставя наказателна рента за веселба.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР