Днес с гордост приветствам Финландия като 31-ия съюзник на НАТО,

...
Днес с гордост приветствам Финландия като 31-ия съюзник на НАТО,
Коментари Харесай

Байдън поздрави Финландия за присъединяването ѝ към НАТО

" Днес с горделивост поздравявам Финландия като 31-ия съдружник на НАТО ", съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в. Изявлението му бе оповестено на уеб страницата на Белия дом.

В него Байдън напомня изявлението на президента на Съединени американски щати Хари Труман, направено на днешната дата преди 74 години, когато Съединени американски щати и 11 други страни се сплотиха, с цел да основат Организацията на Североатлантическия контракт. " Ако има нещо неизбежно в бъдещето, то това е волята на хората по света за независимост и мир ", декларира преди повече от седем десетилетия Труман, представен в този момент от Байдън, напомня Българска телеграфна агенция.

" Днес тази воля е по-силна от всеки път с присъединението на Финландия към НАТО ", акцентира Байдън. Той подсети, че Финландия и Швеция подадоха заявки за участие в НАТО през май 2022 година и акцентира, че " и двете страни са мощни демокрации с доста способни военни, които споделят нашите полезности и визия за света ". Приемането на Финландия за член на Алианса за по-малко от година е  " най-бързият развой на ратификация в актуалната история на НАТО ", добави Байдън.

" Очаквам с неспокойствие да посрещнем Швеция като член на НАТО допустимо най-скоро и предизвиквам Турция и Унгария да приключат процеса по ратификация на нейната кандидатура без закъснение ", добави Байдън.

" Когато Путин стартира бруталната си война на експанзия против народа на Украйна, той смяташе, че може да раздели Европа и НАТО. Той сгреши. Днес ние сме по-обединени от всеки път. И дружно - подсилени от най-новия ни съдружник Финландия - ще продължим да пазим трансатлантическата сигурност, да пазиме всеки сантиметър от територията на НАТО и да посрещаме всички провокации, пред които сме изправени ", даде обещание президентът на Съединени американски щати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР