Днес с голяма радост се разделих с моето съкровище -

...
Днес с голяма радост се разделих с моето съкровище -
Коментари Харесай

Цветана Божурина: С голяма радост се разделих с моето съкровище

Днес с огромна наслада се разделих с моето богатство - медалите, извоювани с Миньор, Академик, ЦСКА, Равена и Модена. Това съобщи волейболната ни легенда Цветана Божурина в персоналния си профил във Фейсбук, предава Sofia24.bg .

" Знам, че ги оставих на най-подходящото място и това е Регионалният исторически музей в родния ми град Перник. Заедно бяхме със съотборничките ми от Миньор (Перник) - Щери и Вили, с тези от ЦСКА - Мила и Руми, с моето семейство, домакините от музея, другари от Перник и най-много с Тамя Николова, която е в основата на това, въпреки и неподготвено, благо празненство! Благодаря от сърце на всички вас! ", добави Божурина.

Тя е родена на 13 юни 1952 година в Перник. Завършва ПТГ " Юрий Гагарин “ и право в СУ " Климент Охридски “. От 1983 г. живее в Италия. Почетен жител на Перник от 19 октомври 2005 година. 

Започва да се занимава с волейбол, когато е на 15 години. На идната година Никола Тасков я притегля в женския състав на Миньор (Перник). С пернишкия отбор през сезон 1975-1976 година печели сребърен орден. Следват 4 години в Академик (София) и 5 години в ЦСКА (София). С " алените " още през първата година печели шампионската купа на България. С ЦСКА печели и Купата на европейските първенци и Купата на носителите на национални купи.

Когато е на 30 години даминава за Италия, с цел да играе за Равена. Цветовете на този отбор пази 6 години. През 1988 година стартира треньорска кариера в Италия в продължение на 5 години. От 1983 г. живее на Апенините. Омъжена е за Сандро Филипини, който е публицист в един от най-авторитетните италиански спортни ежедневници " Гадзета дело спорт ".

Божурина е бронзов медалист от ОИ в Москва през 1980 година. Европейски първенец от 1981 година в София. Бронзов медалист от Европейското състезание през 1979 година Носител на Купата на първенците от 1979 година Носител на Купата на националните купи от 1981 година Три пъти е първенец на България и три пъти първенец на Италия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР