Днес природозащитни организации и паркови дирекции отбелязват Деня на Международния

...
Днес природозащитни организации и паркови дирекции отбелязват Деня на Международния
Коментари Харесай

Днес Зеленият пояс чества достъпа до ограничавани от "Желязната завеса" райони

Днес природозащитни организации и паркови дирекции означават Деня на Международния Зелен пояс с няколко събития в пограничните региони на Беласица, Сакар и Странджа.

В Беласица Българска фондация " Биоразнообразие " и дирекцията на естествен парк " Беласица " провеждат няколко събития - полемика с сътрудници от Гърция и Северна Македония в постройката на Дирекцията на българския Природен парк " Беласица " в с. Коларово и Празник на Дните на Зеления пояс в село Габрене с къса екскурзия, посещаване на Етнографската сбирка в Габрене и кулинарна и фолклорна стратегия.

В село Маточина в Сакар историческият музей на Свиленград и съдружие " Зелени Балкани " можете да видите галерия " Сакар - Земя на съкровища ". Гранична точка сред България и Турция, през днешния ден селото притегля туристи и историческата цитадела Букелон, тракийската скална черква и красивата природа на зона " Сакар " от европейската мрежа " Натура 2000 ".

От 10 часа в Дирекцията на Природен Парк,,Странджа " в гр. Малко Търново от " Зелени Балкани " и дирекцията на българския естествен парк провеждат работна среща, отдадена на 30-годишнината от Зеления пояс.

Инициативата за честване и разпространение на непокътнатата природа и просвета в граничните региони на страните на Източния и Западния политически блок, разграничени от Желязната завеса, се провежда от европейска асоциация, в която има и две български членуващи организации - Българска фондация " Биоразнообразие " и съдружие " Зелен Балкани ". В България част от Зеления пояс са Странджа, Сакар, Родопите, Беласица, Огражден, Осоговска и Руй, които в миналото са били лимитирани за достъп зони по пътя на разделящата,,Желязна завеса. "

В българските гранични региони са разпознати и едни от най значимите зони от мрежата " Натура 2000 " за страната. Това са да вземем за пример Странджа, Дервентските възвишения, Сакар, Марица, Тунджа, Родопите, Беласица, Осоговска планина, Руй и доста други, съхраняващи рядко за контентинета биоразнообразие. Странджа и Беласица имат и статут на национални естествени паркове и пазят неповторими незастроени плажове, остарели гори и редки цветя.

Повече за Зеления пояс и неговата природа можете да видите тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (146)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР