Днес Пресветата Българска православна църква чества Зачатие на св. Йоан

...
Днес Пресветата Българска православна църква чества Зачатие на св. Йоан
Коментари Харесай

Честваме зачатие на св. Йоан Предтеча и Кръстител

Днес Пресветата Българска православна черква празнува Зачатие на св. Йоан Предтеча и Кръстител. Освен това се уважава паметта на Св. мчца Ираида.

В дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 година преди Рождество Христово до 3 година след Рождество Христово, живял в град Хеврон един духовник на име Захарий, с жена си Елисавета, която била братовчедка на света Ана, майката на св. Богородица.

Захарий и Елисавета били праведни пред Бога: живеели съгласно всички заповеди и наредби Господни. Те били в преклонна възраст. Нямали деца. На тая възраст не можели да се надяват, че ще им се роди чадо. Но все пак се молели интензивно на Бога да стори с тях знамение: да им даде наследник, както в древността дарил с рожба престарялата Сарра.

Свещениците при Йерусалимския храм били разграничени на 24 смени. Всяка промяна служела по осем дни, от събота до събота. Захарий бил от осмата промяна. Когато пристигнал неговия ред, той се отправил за Йерусалим. Различните длъжности в храма /каденето, принасянето на жертви, грижата за седмосвещеника, сменяването на хлябовете на предлагането и др./ се разпределяли сред свещеници от всяка промяна по жребие. Този път се паднало на Захарий да влезе в храма Господен, с цел да покади. Народът се молел извън през време на каденето.

Когато Захарий принасял кадилната жертва, ангел Господен му се явил отдясно на кадилния жертвеник. Като го видял, свещеникът се уплашил. Но ангелът му споделил:

- Не пердах се, Захарие! Твоята молитва бе чута: жена ти Елисавета ще ти роди наследник, и ще го наречеш с името Йоан; и ще имаш наслада и забавление, и мнозина ще се зарадват на раждането му; тъй като той ще бъде популярен пред Господа; няма да пие вино и сикер, и ще се извърши с Дух Свети още от утробата на майка си; и мнозина синове Израилеви ще обърне към техния бог Бог; и ще върви пред Него в духа и силата на Илия, с цел да обърне сърцата на бащите към чедата, и непокорните към разсъдъка на праведните, та да подготви на Господа народ идеален!

Ангелът възвестил на Захарий освен това, че ще му се роди наследник, само че и това, че тоя негов наследник ще бъде популярен светец и предтеча на Изкупителя на човечеството. Свещеникът, обезпокоен и разчувствуван, не могъл да разбере незабавно тая новина. Затова споделил на ангела:

- По какво ще узная това? Аз съм остарял, па и жена ми е в преклонна възраст.

Ангелът му декларирал:

- Аз съм Гавриил, който предстоя пред Бога, и съм пратен да приказвам с тебе и да ти благовестя това; и ето, ти ще мълчиш и не ще можеш да приказваш до деня, когато ще се сбъдне това, тъй като не повярва на думите ми, които ще се осъществен на времето си!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР