Днес празнуват жените с красивите имена… Почитаме паметта на светия

...
Днес празнуват жените с красивите имена… Почитаме паметта на светия
Коментари Харесай

Днес празнуват жените с красивите имена…


Днес честват дамите с красивите имена… Почитаме паметта на светия страдалец Талалей Лечител и на света Лидия. Имен ден честват всички дами, носещи името Лидия.

На 20 май църквата уважава паметта на светия страдалец
Талалей Лечител и на света Лидия.
Свети страдалец Талалей бил родом от Ливан и живял по времето на император Нумериан (283-284 г.).

Изучил добре лечебното изкуство и тъй като бил християнин, предложил лечителските си услуги гратис, с огромна обич към всички страдащи. Затова по-късно бил включен в състава на известните светци лечители на Църквата, наричани безсребърници,
като Козма и Дамян, Кир и Йоан, Трифон и прочие
При следващото гонение против християните, Талалей бил хванат от езичниците в гората край град Аназарбос в област Киликия и отведен при шефа Тибериан.

Той се постарал да убеди младия християнин да принесе жертва на идолите, с цел да избегне наказване, само че като не съумял, заповядал да му пробият глезените и да го обесят с главата надолу. Светецът посочил такова самообладание по време на това извънредно изтезание, че двама от бойците мъчители, Александър и Астерий, повярвали и откакто декларирали вярата си в Христос, били обезглавени. Накрая в 284 година бил посечен и Талалей.
Света Лидия била първата жена християнка в Европа.
По време на второто си проповедническо пътешестване деятел Павел минал през Мала Азия и за първи път стъпил на европейска земя в пристанището на Неапол (сега Кавала, Гърция), откъдето отишъл в близкия град-колония Филипи (сега в отломки на 15 километра северно от Кавала). Там проповядвал учението на Иисус Христос и наред с другите, спечелил за вярата една жена на име Лидия, която се покръстила дружно с целия си дом.
Тя била търговка на багрени платове,
преселила се от град Тиатира, Мала Азия,

и към този момент познавала юдейската религия и упованието на Месия, Изкупителя. Затова с наслада приела проповедта на апостола и освен станала християнка, само че и подпомагала разпространяването на Христовата религия в град Филипи и покрайнините. Така се основала и първата християнска община в Европа.
Имен ден честват всички дами, носещи името Лидия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР