Днес Православната църква отдава почит към паметта на трима от

...
Днес Православната църква отдава почит към паметта на трима от
Коментари Харесай

Тези имена могат да почерпят днес

 Днес Православната черква отдава респект към паметта на трима от най-изявените патриарси на Константинопол. Това са Свети Александър, Йоан и Павел. Също по този начин на 30 август са пренесени чудотворните мощи на Свети Александър Невски. 

Александър, Йоан и Павел били боголюбиви християни. Със своята всеотдайна активност в името на Бог те били ръкоположени за патриарси на Цариград при ръководството на императорите Константин Велики и Анастасия, и във времето на ересите на иконоборците. До края на живота си светите отци служели умно и безрезервно на своето огромно паство. И посредством своите проповеди и мощни внушения сеели Божието слово измежду езичници и еретици. По времето на Петър Велики, на датата 30 август, мощите на св. Александър Невски били пренесени тържествено в новооснования град Петербург и положени в издигнатата в негова памет Александро - Невска лавра. 

Днес имен ден честват всички, които носят името Александър (означава - неустрашим, бранител на мъжете), Александра, Александрина, Александрия, Алекси и Алеко. 

На този ден Православната черква празнува ден на Цариградския патриарх Св. Александър, а Българска православна черква - преместване на мощите на Св. Александър Невски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР