Днес православната църква отбелязва Илинден.Свети пророк Илия, чиято памет православните

...
Днес православната църква отбелязва Илинден.Свети пророк Илия, чиято памет православните
Коментари Харесай

 Илинден е. Днес морето взима най-много жертви 

Днес православната черква отбелязва Илинден.Свети оракул Илия, чиято памет православните християни означават на 20 юли, е един от най-великите всред старозаветните праведници, всесилен разобличител на езичеството и предвестител на истинната религия в Единия Бог.

От античност Църквата го назовава "Пророк и Предсказател на великите Божии каузи ", "Ангел в плът " и "Предтеча на Второто Христово Пришествие ". Той е единствен и загадъчен фаворит Божи с това, че неговият живот не приключва като у другите индивиди - даже и най-славните измежду пророците - със гибел, а продължава с небесно възнесение на огнена каляска. Заради удивителната си святост и непорочност в живота свети оракул Илия се възпява и популяризира от светата Църква като "небесен човек " и "земен ангел ".



Житието на пророка показва по какъв начин при гибелта му огнена каляска с огнени коне го отнесла с ураган на небето. Същия облик рисува и иконографията – свети Илия е в позлатена небесна каляска, теглена от четири бели коня, написа през днешния ден. бг.

На Илинден се вършат курбани за здраве, провеждат се и огромни общоселски събори и тържества.

Съществува вярване, че на този ден морето взима най-вече жертви като курбан за св. Илия. Според националните вярвания в случай че на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, с цел да не се разсърди свети Илия, който е уважаван като стопанин на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Илинден се отбелязва като имен ден от носещите имената Илиян, Илия, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР