Днес правителството взе решение за прехвърляне на важната дейност по

...
Днес правителството взе решение за прехвърляне на важната дейност по
Коментари Харесай

Служебният кабинет вади въздушните линейки от създаденото от ПП дружество, отиват към правителствения авиоотряд

„ Днес държавното управление взе решение за прекачване на значимата активност по обезпечаване на полети за незабавна здравна помощ по въздух от комерсиалното сдружение „ България Хели Мед Сървиз “ към Държавния авиационен оператор – т.е. към държавния авиоотряд “. Това уточни през днешния ден на брифинг след постоянното държавно съвещание служебният министър на превоза Христо Алексиев.

По думите на министъра, в случай че тази активност се отнася до живота и здравето на хората, тя би трябвало да бъде осъществявана от страната, а не от комерсиално сдружение.

Държавното сдружение „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД бе основано от държавното управление на Кирил Петков, като задачата беше то да оперира с така наречен въздушни коли за спешна помощ. То обаче е държавно сдружение, като ръководителят му също се назначава от държавните управляващи. Проверка в Търговския указател демонстрира, че едноличен притежател на капитала на сдружението е Министерство на превоза и известията.

„ Смятаме, че държавният авиоотряд, който има дълготраен опит в осъществяване на полети в летателна валидност, е удачната конструкция, която би трябвало да бъде надградена и да прави тази услуга “, сподели още Алексиев. Той добави, че държавният авиоотряд има доста добре построена организационна конструкция, логистика, доста съществени специалисти, доста сериозен опит. „ Нямаме време за повече опити, не може едно новорегистрирано сдружение, основано от нищото, да извършва тази активност, това е безспорен държавен приоритет “, акцентира Христо Алексиев.

„ Правителството  социална поръчка за шест хеликоптера, които ще бъдат финансирани по Плана за възобновяване и резистентност. България най-сетне ще има незабавна здравна помощ, която ще може да оказва помощ на българските жители в 60-те минути след случая или така наречен златен час. Това е една голяма победа за българското държавно управление и българските жители “, уточни директно след основаването на сдружението някогашният министър председател Кирил Петков.

След кабинета „ Петков “ обаче публичната поръчка беше на 23 ноември 2022 година Причината бе, че единственият претендент в поръчката е дал по-висока оферта от финансовия запас, заложен като позволен от възложителя.

След това бе стартирана процедура по наемане на медицински хеликоптери, която също не се размина без спънки – компания, която се занимава с отдаване на аудио и видео техника, апелира публичната поръчка за хеликоптерите, което наложи гледане на проблема в Комисията за защита на конкуренцията. Представители на компанията обаче не се явиха на съвещанието, което укрепи подозренията, че става въпрос за бойкот. Казусът остава без изключително придвижване към днешна дата, откакто Върховният административен съд остави без придвижване частната тъжба.

Настоящият ръководел на „ България Хели Мед Сървиз “ и някогашен народен представител от Политическа партия Георги Гвоздейков разяснява проблема по този начин: „ Въпросът #КОЙ задейства УИЛИНК ООД (компанията, оспорила поръчката – бел. ред.), да саботира доставката на хеликоптер чартърен, остава още веднъж без отговор и отворен! “.

„ Медицинската помощ по въздух ще бъде налична за всеки жител и ще бъде безусловно безвъзмездна “, сподели още през днешния ден Христо Алексиев.

Попитан къде ще бъдат позиционирани самите хеликоптери той сподели, че са обсъждани няколко площадки, в това число в София, както и в региона на Безмер, Чайка до Варна, както и Долна Митрополия. „ Това са първичните площадки, тъй като там към този момент има построена инфраструктура. Уточняват се площадки и в медицинските лечебни заведения “, добави министърът.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР