„Днес правим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите

...
„Днес правим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите
Коментари Харесай

Премиерът Денков откри държавната лаборатория за пестициди на „Капитан Андреево“

„ Днес вършим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите граници в ръцете на страната “. Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков при откриването на Държавната лаборатория за проучване на пестициди на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Министър-председателят беше безапелационен, че държавното управление прави всичко допустимо, с цел да подсигури границата по най-хубавите европейски и международни стандарти.

Акад. Денков напомни, че началото на напъните за връщане на страната на границата беше сложено преди две години при визитата на Кирил Петков като министър-председател. Тогава стана ясно, че вратата към Европа през България е оставена в ръцете на частни компании, означи акад. Денков. Акад. Денков посочи сериозните изгоди за страната и хората.

„ Осигуряваме плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите жители, които са безвредни и които няма да навредят на тяхното здраве “, уточни министър председателят. Същевременно се отстранява и опцията за нелоялна конкуренция от производители от трети страни, които могат да употребяват пестициди и хербициди, неразрешени в Европейския съюз. Също по този начин се отстрани опцията поради занижен надзор в България да влизат неразрешени артикули.

„ Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да ревизираме всички камиони оптимално бързо, с цел да сме сигурни, че през тях не влизат рискови артикули и в тях не се крият мигранти “, добави акад. Денков.

Премиерът благодари и на народните представители, които работят по законодателни промени, с които в обозримо бъдеще страната да си върне контрола и върху товаро-разтоварните действия на границата.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев от своя страна съобщи, че с тази лаборатория се реализира извънредно огромен резултат за трафика и за времето, което също е скъп запас. „ Чакащите камиони по 2 дни към този момент ще изчакват единствено нужното софтуерно време, с цел да излязат пробите, което е към 5-6 часа “, уточни още министър Вътев.

Капацитетът на лабораторията е съгласуван с трафика за осъществяване на навременен и ефикасен формален надзор без ненужно закъснение. Има подготвеност при нужда да бъде нараснал лабораторният потенциал с нужните запаси – механически средства и личен състав.

Благодарение на подхванатите дейности от страната се чака да бъде омекотен формалният надзор при вноса на колета пресни плодове и зеленчуци с генезис трети страни. Ще бъдат обезпечено, че на европейския пазар ще постъпват чисти от пестициди плодове и зеленчуци. От огромно значение е, че ще бъде понижено времето на престой на камионите, пренасящи пратките на граничния пункт. Очаква се да бъде усъвършенствано и времето за осъществяване на формален надзор: документална, идентификационна и физическа инспекция, в това число взимане на проби по написаната периодичност, според регламентите.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР