Днес Постоянният комитет на Бернската конвенция е взел решение да

...
Днес Постоянният комитет на Бернската конвенция е взел решение да
Коментари Харесай

Международна мисия ще провери на място правителствения проект за път през Кресна

Днес Постоянният комитет на Бернската спогодба е взел решение да ускори наблюдението на случая на строителството на автомагистрала " Струма " през Кресненски пролом. Това оповестиха природозащитниците от гражданската коалиция " Да спасим Кресненското дефиле ", които са взели участие в разглеждането на случая от комитета в сряда вечер.

Решението е взето след докладвани от Европейската комисия нарушавания на европейското природозащитно законодателство, съдържащи се в апликационната форма на държавното управление, търсеща финансиране от Европейска комисия и в процедурата по оценката за въздействието на плана върху околната среда (ОВОС). Комитетът е решил също в най-кратък период в България да бъде изпратена задача на самостоятелен интернационален специалист, който да ревизира наличната информация и документи, и да организира консултация с всички заинтригувани страни. Целта е да спомага на българското държавно управление за решение за създаване на автомагистралата с оглед опазването на естественото благосъстояние в региона на Кресна и избор на опция, осигуряваща сигурност и качествена транспортна връзка.

Заседанието на Бернската спогодба се организира след затваряне на петиция по проблема от Европейския парламент в понеделник. Председателят на комисията по петициите на Екологичен потенциал аргументира решението с обстоятелството, че еврокомисията следи случая и няма да допусне неспазване на законодателството и по тази причина няма потребност от следене и от Народното събрание.

Бернската спогодба

Бернската спогодба е договореност сред европейските държави-членки на Съвета на Европа за запазване на дивата европейска флора и фауна и е подписана от България през 1991 година Казусът " Кресна " се следи от конвенцията от 2002 година, когато тя излезе с Препоръка 98/2002 за изключване на вид с разширение на пътя през дефилето и равностойно изследване на други възможности отвън него . На годишната си среща в Страсбург предходната година Конвенцията още веднъж удостовери, че чака спазването на рекомендация 98/2002 и изиска постоянни отчети от българското държавно управление.

На това миналогодишно съвещание Комитетът на конвенцията реши да изчака оценката на Европейската комисия за апликационната форма, с която България кандидатства за европейско финансиране на правата на автомагистрала " Струма " през Кресненския пролом. Този план би трябвало да се съобрази и с евентуалните спорове с " Натура 2000 ", с цел да получи зелена светлина от комисията. Именно за следене еврооценката въпросът бе прегледан на последното съвещание от 4 декември 2019 година.

Дискусията

От гражданската коалиция " Да спасим Кресненското дефиле " оповестяват, че нейният представител на съвещанието в сряда, Даниел Попов от Екологично съдружие " За Земята " и европейската мрежа CEE Bankwatch Network, е докладвал подробна информация за установените от Европейската комисия нарушавания.

Европейската комисия е показала в резюме импортираната апликационна форма и формалните мнения към нея, като още веднъж е било посочено, че са открити нарушавания на европейското законодателство.

Правителството изиска прекъсване на наблюдението от Бернската спогодба и затваряне на досието за автомагистралата. В това искане България е била подкрепена от Гърция, Азербайджан и Армения. Германия, Франция, Унгария, Швейцария и Люксембург са подкрепили природозащитниците и и са поискали още занапред да бъде отворено досие с констатация за съществуване на към този момент осъществени нарушавания на Конвенцията.

Крайното решение на Бернската спогодба съставлява компромис. Според него без занапред да се установяват нарушавания ще се продължи наблюдението като евентуално досие, само че и наблюдението ще придобие по-силна успеваемост, поради което ще се изпрати експертна задача в България.

Това решение дава опция на държавното управление да се възползва от интернационалната експертиза при правенето на природозащитните цели и ограничения за Кресненски пролом и да в профил нарушаванията на европейското законодателство в досегашните Оценка на въздействието върху околната среда и избора на вид на трасе, разясняват природозащитниците.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (170)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР