Днес получих отговора на Директора на ОД ва МВР относно

...
Днес получих отговора на Директора на ОД ва МВР относно
Коментари Харесай

В Силистра се размириса страшно след ареста на разследващия журналист Пецов: МВР не знаят кой ги е хранил

" Днес получих отговора на Директора на ОД ва Министерство на вътрешните работи по отношение на моето заявление за шумно рекламирания от локални медии неизвестен донор, който храни служителите на реда по контролно-пропусквателен пункт по време на изключителното състояние. Отговарят, че нямат информация за него и препращат заявката за отговор към Областния шеф. Нищо чудно най-после да се окаже, че никой нищо не знае от институциите, заяви журналистът Димитър Пецов, който беше задържан и без дрехи гол в полицията преди дни.

Ето какво заяви доскоро Пецов:

" В обява на изданието Кворум от 6-ти април, обаче, от Министерство на вътрешните работи са декларирали, че са задоволително добре осведомени и даже шефът на ОД Министерство на вътрешните работи изрича посредством медията признателност за жеста към служителите на реда. А в този момент не знаят. Може би зависи от това кой и по какъв начин пита? Поне дали е спазен реда на Закона за Министерство на вътрешните работи, какъвто беше единия от въпросите в заявката, можеха да отговорят.
Междувременно аз се оказах с повдигнато обвиняване за опиати.
Публикувам и текста на Заявлението по-надолу отново.

КОЙ Е АНОНИМНИЯТ ДАРИТЕЛ НА ПОЛИЦИЯТА, ТАКА ШУМНО ОТРАЗЯВАН В МЕДИИТЕ?
Да питаме: Има ли привилегировани донори в Силистра - такива, които вършат " жестове " на органите на реда, само че са анонимни за обществеността? Спазен ли е реда при доставянето на храна и ограниченията на изключителното състояние или в случай че си непосредствен с властта, нямаш проблеми - строгостта на закона се ползва за други, които не са толкоз близки? Това е задачата на въпросите към шефа на ОД на Министерство на вътрешните работи, които насочих със заявление по ЗДОИ - КОЙ е анонимния донор? Организация, компания частно лице? Кой е анонимният донор хранил полицията и по този начин шумно отразяват в медиите.
Надявам да получа отговори.

ДО
ДИРЕКТОРА
НА ОД МВР-СИЛИСТРА

З А Я В Л Е Н И Е
за достъп до социална информация
От: Димитър Василев Пецов
гр.Силистра

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,
В обява от 6-ти април 2020 година, в рубриката „ Дарения “, със заглавие „ Анонимен донор обезпечава топла храна и освежаващи питиета за хората на първа линия по КПП-та на Силистра, онлайн изданието „ Кворум “ осведоми, че „ от началото на въвеждането на изключителното състояние по отношение на Коронавирус 19, неизвестен донор обезпечава за служителите на реда и за хората на първа линия по КПП-та на Силистра топла храна и тонизиращи питиета. Репортер на изданието се уверил на място, че това в действителност било по този начин и че „ по два пъти в 12.00 и 19.00 часа, чиновниците на полицията и ТОЛ системата получават пици или топла храна с бутилки минерална вода или „ Кока – кола “ от еднакъв частен автомобил. И по-късно написа, че от изданието са се свързали с ОД на Министерство на вътрешните работи – Силистра, откъдето са удостоверили информацията и са споделили, че близо 50 чиновници на реда и чиновници на ТОЛ системата са ангажирани с КПП-та на изхода на града, като старши комисар Караславов благодари за жеста към служителите на реда “. Същата информация за анонимния донор е отразена и от кореспондента на Българска телеграфна агенция – Силистра на 7-ми април в обява на уеб страницата на Българска телеграфна агенция.
Тъй като от изявленията се стига до извода за осъществена дарителска активност към ОД на Министерство на вътрешните работи – Силистра от едно частно и незнайно за обществеността лице смятам, че желаната информация е в хипотезата на надделяващ публичен интерес по смисъла на ЗДОИ, когато посредством желаната информация се цели откриване на корупция и на корист с власт, повишение на прозрачността и отчетността на институциите. От написаното може да се направи състоятелен извод, че ОД на Министерство на вътрешните работи – Силистра и Вие персонално разполага с информация за самоличността на „ Анонимния донор “ и за параметрите и изискванията, при които се е предписание дарението - ежедневните доставки на топла храна и питиета към чиновниците на Министерство на вътрешните работи на КПП-та.
Във връзка с по този начин изнесеното в медиите, апелирам на съображение ЗДОИ да ми предоставите следната информация, която съставлява публичен интерес:
1.Имената на Дарителя( или дарителите), за който допускам, че ви е прочут.
2.Информация за формата и общата стойност на доставките на храните и напитките, дарявани на чиновниците.
3. Срокът, за който са се осъществявали тези доставки от донора.
4. Спазени ли са условията на Закона за Министерство на вътрешните работи за приемане на дарения - по какъв метод е бил регламентиран метода на приемане на дарението (в съответния случай на храна и напитки) – законово съображение, контракт за подаяние и други
5.Моля да ми предоставите документите, които съдържат данни за наредба на дарението.
6. Били ли са спазени всички противоепидемични условия - на Закона за ограниченията за изключително състояние и съответните заповеди на Министъра на опазването на здравето - при осъществяване доставките на контролно-пропусквателен пункт и по какъв начин това е било следено?
7. Информация от кои хранителни заведения е била доставяна храната и от кои магазини или заведения или хранилища напитките? Тоест явен ли ви е произхода на храните?
8. Моля при изискванията на “ надделяващ публичен интерес “ по смисъла на чл.31 алинея 5 ЗДОИ да ми предоставите имената на притежателя на частния автомобил, марката и регистрационния му номер, от който, съгласно обявата, са се правили ежедневните доставки.
Форма на даване: Моля информацията да ми бъде предоставена по електронен път на предоставения от мен електронен адрес.
Дата: 27.04.20 година С почитание!



Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш под прозорците си първите разярени крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна. А пътят до улицата е къс.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР