Днес под председателството на Областния управител на Видин Огнян Асенов

...
Днес под председателството на Областния управител на Видин Огнян Асенов
Коментари Харесай

Областният управител на Видин Огнян Асенов: Призовавам за по-голяма ангажираност към дейностите по зимно поддържане, за да посрещнем спокойно предстоящия зимен сезон

Днес под председателството на Областния шеф на Видин Огнян Асенов се организира постоянно съвещание на Щаба за осъществяване на регионалния проект за отбрана при бедствия и взаимоотношение с националния и с общинските щабове. На съвещанието участва и заместител регионалният шеф Шишман Чаушев.

Основна точка в дневния ред бе разискване на готовността за работа на компаниите, организациите и институциите през зимен сезон 2022-2023 година. Представители на териториални звена на централната изпълнителна власт и общините рапортуваха за подхванатите досега и идните действия по отношение на подсигуряване на идния зимен сезон.

Директорът на Областно пътно ръководство – Видин Пламка Радославова осведоми, че поддръжката на републиканските пътища в област Видин е на много положително равнище. В началото на октомври е подписан контракт за „ Зимно поддържане и възстановителни работи при спешни обстановки по републиканските пътища на територията на Северозападен регион за обособена позиция №1 – ОПУ Видин “.

Радославова рапортува, че за обезпечаване на сигурността на придвижване през сегашния зимен сезон, за интервала април-октомври 2022г. са изпълнени действия на стойност 5,2 млн лв.. Това се действия включващи поддържане и ремонт на пътни настилки, полагане на хоризонтална маркировка по републиканските пътища, монтаж на краткотрайна сигнализация и други

Към сегашния миг техническата обезпеченост на компанията за осъществяване на контрактуваните отговорности по снегопочистване на пътищата в зимното поддържане през идния зимен сезон демонстрира съществуване на начална подготвеност за идния зимен сезон.

Представителят на Електроенергийния систематичен оператор – Мрежови експлоатационен регион Монтана – отдел Видин осведоми, че всички планови мероприятия по подготовката на оборудванията за употреба в есенно-зимния интервал са завършени в период и сдружението с подготвеност посреща зимния сезон. Дружеството е осигурило нужните материали и принадлежности за работа в зимни условия.

От показан отчет на „ Електроразпределителни мрежи Запад “ ЕАД – Регион Монтана-Видин стана ясно, че електроразпределителното сдружение извършва в избрания размер и период утвърдената план-програма по поддържане на електросъоръженията и са в положение да обезпечат естественото електроснабдяване на потребителите през есенно-зимния сезон на 2022-2023 година.

Управителят на ВиК – Видин Илко Илиев показа информация за готовността на сдружението за работа при зимни условия. От отчета стана ясно, че ведомството е изпълнило 95% от плануваните подготвителни дейности, като сега се прецизира снегопочистването на пътищата до помпените станции и оборудванията взаимно с общинските администрации.

Представителят на РЗИ-Видин рапортува за готовността на институцията, лечебните и здравните заведения в региона за работа в усложнена зимна конюнктура. След осъществена инспекция за готовността на центровете за незабавна здравна помощ, Диализния център „ Омега “, както и лечебните заведения във Видин и Белоградчик, е установено, че здравните заведения са провели готовността на медицинските екипи за дейности в условия на зимна конюнктура. Извършена е инспекция на оповестението на персоналния състав, тествана е готовността на техниката. Изготвен е лист с броя на хората, провеждащи диализно лекуване, живеещи отвън регионалния град, който е възложен на Областно пътно ръководство - Видин и Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ - Видин за предпочитано разчистване на избрани направления при нужда. От РЗИ –Видин ще дават информацията и на общинските администрации с оглед обезпечаване на по-бърз и безконтролен достъп до лицата, провеждащи лекуването.

Директорът на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” Стилиян Пешев заяви, че към сегашния миг се прави подготовка на пожарната и избавителната техника за работа при есенно-зимни условия. Трите пожарни служби в региона разполагат с по два автомобила с висока проходимост, а в РСПБЗН – Видин се обезпечава дежурство и с една верижна машина МТЛБ. Освен това Дирекцията разполага с 2 броя МПС вид „ UTB “ и 1 брой „ ATV “, както и с два микробуса с нараснала проходимост за транспортиране на хора и снабдяване на артикули от първа нужда.

От отчета на представителя на Регионалното ръководство на образованието - Видин стана ясно, че във всички учебни заведения и детски градини на територията на област Видин са признати актуализации на учебните проекти за отбрана при бедствия на пребиваващите и проекти за обезпечаване на най-благоприятен образователно-възпитателен развой през зимния сезон и при усложнена зимна конюнктура. От районното ръководство показаха информация и за докладваните проблеми през предходния зимен сезон, в това число и за подхванатите дейности за разрешаването им.

След отчетите на ръководителите и представителите на териториалните звена, регионалният шеф Огнян Асенов заключи, че към сегашния миг, е основана добра организация и подготовка за зимния сезон като се изключи някои проблеми, посочени от РУО-Видин, за които следва да се откри навреме решение.

Заседанието на Щаба за осъществяване на регионалния проект за отбрана при бедствия и взаимоотношение с националния и с общинските щабове продължи с отчети от общинските администрации.

Представителите на общините от региона, осведомиха за подхванатите ограничения за отбраната при бедствия при усложнена зимна конюнктура. Част от общини в региона имат подписани настоящи контракти за осъществяване на зимното поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа, а други употребяват налична лична техника. На днешното съвещание представителите на общините не рапортуваха за компликации при планирането на зимната поддръжка и показаха мнение, че са в подготвеност за идния зимен сезон.

След информацията от общинските администрации, регионалният шеф изрази вяра, че със основаната организация, при нужда, институциите и общините ще се оправят по допустимо най-хубавия метод.

Заседанието на Щаба продължи с показване на информация от Владимир Герасимов - шеф бранш „ Пътна полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи – Видин. Той осведоми присъстващите, че предстоящите усложнения на пътя са свързани най-вече с тежкотоварния трафик, само че от страна на ОД на Министерство на вътрешните работи – Видин се подхващат нужните ограничения и настоящо се работи според от основаната обстановка. Герасимов означи, че прецизно ще се следи и почистването на пътищата, както и че при открито несъблюдение на заложени по контракт действия ще се постановат административни санкции.

Директорът на Областен отдел „ Автомобилна администрация “– Видин Иван Иванов рапортува, че отделът има подготвеност за наряди и реагиране при зимни условия. Създадена е организация с екипи от хора и техника за подпомагане на КАТ при формиране на огромна колона от тежкотоварни коли.

В края на съвещанието Областният шеф Огнян Асенов прикани всички присъстващи за по-голяма ангажираност към зимното поддържане, с цел да се подсигурява навреме добра конюнктура на територията на област Видин, да се подсигури спокойствието, сигурността и обслужването на популацията.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР