Днес почитаме паметта на Свети Михаил Войн и на Свети

...
Днес почитаме паметта на Свети Михаил Войн и на Свети
Коментари Харесай

Почитаме голям светец, сразил дракон

Днес почитаме паметта на Свети Михаил Войн и на Свети деятел Филимон.
Свети Михали се родили в град Потук (предполага се, че това е днешният Батак). Знатните му родители били от първите български християни. От детски години той се отличавал с непорочност на живота, поради което бил именуван „ свето дете “. В сърцето си постоянно имал боязън Божий, пребъдвал в пост и молитва, давал лепта на просяците и посещавал болните, като се украсявал с разнообразни добродетели, благост и примирение. След като достигнал двадесет и пет годишна възраст, Михаил постъпил на военна работа, бил назначен за шеф на тайфа във византийската армия и съумял да прогони враговете. След това, като дал напътствие на бойците си твърдо да държат християнската религия, той траял пътя си към дома. Връщайки се вкъщи си, той направил героическото знамение на Свети великомъченик Георги Победоносец: умъртвил голям дракон, който излизал от някакво езеро, и по подобен метод избавил една девственица от участта да бъде изядена от него. Но змеят, на който той отсякъл главата, го блъснал с голямата си опашка толкоз мощно, че той паднал и лежал известно време в безсъзнание.
След време, към този момент вкъщи, предал с мир блажената си душа на Господа през 867 година
През 1206 година цар Калоян пренесъл мощите му в столицата Търново. След рухването под османска власт (1393 г.) следите на мощите му се губят.
Патриарх Евтимий му съставил житие, което е непокътнато до наши дни.
Светите деятел Филимон бил извърнат в християнството от свети деятел Павел и потърпевши за Христа от гърците езичници по време на царуването на император Нерон, в град Колоси.
Когато един път се намирал дружно с други християни на молитвено заседание, езичниците ненадейно го нападнали. Всички се разбягали, с изключение на светите Филимон. Хванали го и го отвели при Артоклис, Ефеския житопазител.
Без всякаква благосклонност бил изтезаван свети Филимон и пребит с камъни.
Така, в изтезание, светият ласкател минали при Господа през 69 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР