Днес петима български граждани, живеещи във Великобритания, ще се явят

...
Днес петима български граждани, живеещи във Великобритания, ще се явят
Коментари Харесай

Започва делото срещу българите, обвинени от Великобритания в шпионаж

Днес петима български жители, живеещи във Англия, ще се явят в съда в Уестминстър в централен Лондон, където ще им бъдат повдигнати обвинявания в шпионаж в интерес на Русия.

Орлин Русев, на 45 години, от Грейт Ярмут, графство Норфолк, Бисер Джамбазов на 41 и Катрин Иванова на 31 години - и двамата от западния лондонски квартал Хароу, Иван Стоянов, на 31 години, от Грийнфорд, западен Лондон и 29-годишната Ваня Габерова от Чърчуей, северозападен Лондон се чака да бъдат упрекнати в закононарушения, според член 1 от Закона за наказателно право от 1977 година

Това значи " присъединяване в скрит план за събиране на информация, предопределена да бъде директно или индиректно потребна на вражеска страна ".

Става дума за интервала август 2020 година и февруари тази година.

Русев, Джамбазов и Иванова към този момент бяха упрекнати в владение на подправени документи за идентичност през февруари след претършуване на жилищата им, когато бяха задържани.

Смята се, че петимата съставляват шпионска клетка, чийто началник е Орлин Русев. Завеждането на каузи за шпионаж в английските съдилища е доста рядко, като случаите на шпионаж от задгранични жители постоянно се вземат решение непосредствено посредством експулсиране. Отношенията сред Обединеното кралство и Русия обаче се утежниха внезапно след нахлуването на съветските войски в Украйна през февруари предходната година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР