Днес отново парламентът удължи работното си време до изчерпване на

...
Днес отново парламентът удължи работното си време до изчерпване на
Коментари Харесай

Последен работен ден преди ваканцията: Депутатите пак ще заседават до полунощ

Днес още веднъж Народното събрание удължи работното си време до привършване на точките, заложени в дневния ред. Депутатите започнаха с разискване на оферти за промени в Наказателния кодекс на второ гласоподаване. Те са събрани в общ план, който включва общо седем законопроекта - на Министерския съвет, ГЕРБ-СДС, " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане ". 

Предложенията за промени в закона са свързани главно с закононарушенията на пътя, трафика на мигранти, закононарушенията по ксенофобски, расистки подбуди и поради полова ориентировка. Народните представители оферират прецизиране на текстовете и увеличение на някои типове санкции.

В дневния ред е и избор на ръководител на Сметната палата . Кандидатите за поста са двама - Димитър Главчев, повдигнат от ГЕРБ-СДС, и Нина Спасова от " Възраждане ". 

Програмата включва и второ четене на и зменения в Закона за горите . Следваща точка е изборът на шеф на Националната здравноосигурителна каса . Станимир Михайлов е единственият претендент за поста. Той е препоръчан от парламентарната група на ПП-ДБ. 

В дневния ред е и първо четене на промени в Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите , както и чуване на министъра на финансите Асен Василев по отношение на оценка на резултата върху финансово-икономическото положение и бюджета на страната и на ръководителя на Държавната организация " Национална сигурност " Пламен Тончев , по отношение на евентуалните опасности и вреди за България, след признатия на 21 юли Закон за изменение и допълнение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. 

Възложените концесии за реализиране на действия в стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност, засягащи петрол и артикули от нефтен генезис, създадени от недопечен петрол, с генезис Русия или изнесени от Русия, се приключват в едноседмичен период, записаха в закона депутатите. С промените на процедура се приключва концесията на " Лукойл " за пристанище " Росенец ".

Оставка на народен представител от ПП-ДБ

Депутатът от ПП-ДБ Петър Петров изненадващо подаде оставка като депутат. Оставката му бе гласувана при старта на днешното парламентарно съвещание, съобщи БГЕНС.

По неофициална информация 41-годишният досегашен представител от 24-и изборен район-София ще бъде номиниран за началник на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС). Петров бе депутат от " Продължаваме Промяната " и в предходния парламент.

" Видимото и невидимото в Народно събрание "  

В декларация от трибуната, в края на първата сесия на Народното събрание, ръководителят на Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова съобщи, че всичко в 49-ото Народно заседание е вървяло в два проекта - един забележим и за пред света, и един прикрит - същинският. 

Видимият по думите ѝ е декларация за смяна, непоклатимост и за положителното на България, а скритият - замяна, неустойчивост и в множеството пъти в ущърб за българския народен интерес. 

" Хора, които се кълняха, че ще си отрежат ръцете, в случай че се съберат с политическия си конкурент - едноръките джентълмени, партиите на взаимното отричане, стигнаха до здрава прегръдка. Лодката против " Росенец " дебаркира в прегръдката на Движение за права и свободи. Борбата за изчегъртване на ГЕРБ, и от ареста на Бойко Борисов, стигна до неговата политическа реабилитация и отбягване от наказателна отговорност, с помощта на неговите " изчегъртвачи " - " Продължаваме промяната - Демократична България ", разяснява Нинова. 

Тръгнахме с плаващи болшинства и стигнахте до трайна и постоянна коалиция - ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ-ДПС, счита тя. Видяхме безусловно контролируеми и нечестни членове на Висшия правосъден съвет, които могат да си сменят мнението два пъти за 24 часа. Постигнахте отстраняването на един основен прокурор, избор на нов, няколко висящи разногласието, избавяне на Бойко Борисов от " Барселонагейт ", а на Кирил Петков - от наказателно гонене на нарушение на Конституцията, сподели още Нинова. По думите ѝ това е резултатът от правосъдната промяна. 

Овладяхте Българската национална банка с политически назначения, стигнахте до цялостно отричане на опозицията и никакво ценене на законите и разпоредбите, съобщи тя. По време на гледането на бюджета тази нощ ГЕРБ дадоха отмора, тъй като трябваше да се договорят за едно предопределение с ПП-ДБ, счита Нинова. " Част от сговора е било - ще ви подкрепим бюджета, в случай че ни назначите индивида ", сподели водачът на Българска социалистическа партия. Според нея бюджетът на страната е пленник на битката за власт, постове и пари. 

Нинова счита, че през измененията в Конституцията ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи желаят да закрепят властта си. 

По думите ѝ всичко това беше облечено в евроатлантическа завеса, която ни отдалечава всеки ден от европейските полезности, а болшинството в Народното събрание не съставлява болшинството в обществото. 

" За три месеца ни върнахте три години обратно, а желаете през смяната в Конституцията да закрепите ръководството си за 30 напред ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия. Според нея е можело да бъде друго, като има национално отговорно държавно управление, което да бъде непартийно с стратегия от 10 точки и с поддръжка от всички. 

Двама нови депутати поставиха клетва.  

Димитрина Хаджиева-Недина, която зае мястото на Андрей Гюров като депутат от " Продължаваме Промяната - Демократична България ", и Валентин Йовков Тончев - това на Петър Чобанов от Движение за права и свободи, поставиха клетва. Пред два дни Народното събрание приключи пълномощията като народни представители на Чобанов и Гюров, откакто бяха определени за подуправители на Българската национална банка. 

Депутатите гласоподаваха и подадена оставка от народния представител Петър Петров от ПП-ДБ.

Димитрина Хаджиева-Недина и Валентин Йовков
Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР