Днес отбелязваме задушница. На този ден отдаваме почит на ни

...
Днес отбелязваме задушница. На този ден отдаваме почит на ни
Коментари Харесай

Днес е най-голямата Задушница - ангелите и душите на мъртвите идват сред нас

Днес означаваме задушница. На този ден отдаваме респект на ни близки и родственици, а на почитаме и ангелите.

Задушница е израз на християнската религия в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

Светата Църква насочва горещи заупокойни молебствия към Бога за всеки набожен, който по повелята на Господаря на живота и гибелта, е приключил земния си живот. В своите молебствия тя не не помни да помене и всички ония, които са дали живота си за свободата на родната земя, приютени по бойните поля в знайни и незнайни гробове. И моли се тя, тъй като гибелта е общ наш чоп.
свързани новини15355на 19.06.2021
На гроба на палим свещ, която е знак на нашата религия, а пламъкът ни припомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, а цветята - добродетелите на умрелия.

На задушница, по този начин както при другите задушници, се вършат общи трапези. Наричана още Голяма задушница, тя е последната за годината, по тази причина на общата софра на гробищния парк по бит се слагат седем разнообразни ястия. Първата хапка се поставя на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и загатваме с думите " Бог да елементарни ".

Старите хора описват и поверието, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи и кръжи към тебе на този ден, то значи душата на покойника е пристигнала при теб.

Във всеки православен храм тази заран се отслужва панихида за всички умряли, както и на починалите български войни. На този ден не се работи, не се пере, не се прави и никаква домакинска работа.

" Както цветът увяхва и както сянката отминава, така се унищожава всеки човек. Но по гласа на тръбата в разстройване ще се вдигнат за Твоето посрещане, Христе Боже. Тогава, Владико, тези, които си отвел от нас, всели в Твоите свети жилища, като не им зачетеш съгрешенията, Благосърдечни “ (из утринната работа на днешния ден).
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР