Днес отбелязваме Световния ден за опазване на околната среда. Това

...
Днес отбелязваме Световния ден за опазване на околната среда. Това
Коментари Харесай

Световен ден на околната среда

Днес означаваме Световния ден за запазване на околната среда. Това е демонстрация на Обединените народи за позитивни дейности, свързани с опазването на околната среда.

Все повече държавните управления по света създават законодателствата си ориентирани към запазване на околната среда, от ден на ден потребителите в развитите стопански страни изискват от доставчиците да потвърдят сходство и положителни практики по въпросите, свързани с опазването на околната среда.

Основната роля тук е на стандартите. През 1996 година ISO разгласява стандарта ISO 14001 за системи за ръководство във връзка с околната среда, преразгледан след това няколко пъти и считан за огромен триумф, защото е въведен в над 159 страни и дава на организациите мощен инструмент за ръководство, отнасящо се до възстановяване на резултатността по отношение на околната среда. В края на 2015 година повече от организациите по света са сертифицирани по ISO 14001, което е доста достижение по отношение на предходните години. Много организации са подобрили своята работа и са понижили въздействието върху околната среда от своите действия, процеси, артикули и услуги посредством потреблението на систематичния метод, стремейки се към непрестанно възстановяване.

Международната организация за стандартизация ISO е дълготраен и деен покровител на опазването на околната среда и построяването на стабилно бъдеще, като хиляди интернационалните стандарти са отдадени на тази сфера.

Това са над 1000 стандарта за селското стопанство, подпомагащи земеделските стопани, производителите на храни и потребителите да се възползват от скъпите благосъстояния на природата, обхващайки както устойчиви аграрни способи и адаптиране към изменението на климата, по този начин и понижаване на въздействието върху околната среда и поддръжка в потреблението на новаторски технологии.

Също по този начин имаме и стандарти за стабилно потребление на водата, стабилно произвеждане на храни като кафе и какао и ръководство на околната среда.

Основното преимущество от внедряването на тези стандарти е, че те могат да се ползват от организации с друга величина и тип на активност, защото условията на системите за ръководство във връзка с околната среда са идентични за всички, макар че методът на внедряване зависи от размера на организацията и нейната активност.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще открие на 5 юни от 9 часа изложбата „ Защити ме – с цел да те има “. Тя включва 25 плаката, карикатури, колажи и рисунки, отличени в народен конкурс за възпитаници, отдаден на 45-ата годишнина от оповестяването на 5 юни за Световен ден за запазване на околната среда. Конкурсът бе проведен от Националния училищен екопарламент с поддръжката на Министерството на околната среда и водите. В него се състезаваха над 250 произведения на възпитаници, разпределени в две възрастови групи V-VІІ клас и VІІІ-ХІІ клас.

От през днешния ден до 17 Юни в Националния Музей “Земята и хората ” ще бъдат показани две изложения – на детски рисунки проведена от школата „ Малък зограф “ и постерна галерия – „ 5 Юни – Световен ден на околната среда “. Втората галерия наблюдава тематиките за отбелязването на Световния ден на околната среда от 2010 до 2017 година. Всички прояви са отдадени на Световният ден на околната среда и са част от културния календар на музея „ Земята и хората “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР