Днес отбелязваме световния ден на диабета. Над 460 000 българи

...
Днес отбелязваме световния ден на диабета. Над 460 000 българи
Коментари Харесай

Над 460 000 българи имат диабет, други 200 000 не знаят, че са болни

Днес означаваме международния ден на диабета.

Над 460 000 българи са заболели от диабет. Други 200 000 пък са заболели, само че не знаят за това, заяви ръководителят на Националната асоциация на децата и младежите с диабет Елисавета Котова, представена от Дарик.

Около 2000 са болните от диабет деца и младежи до 18-годишна възраст.

Хората постоянно подценяват диабета и обръщат внимание на казуса, когато стартират затрудненията, безапелационни са експертите. 

Данните сочат, че хората с диабет живеят от 5 до 15 години по-малко. 18 души всеки ден умират от затруднения, като най-честите са сърдечно-съдови или бъбречни. Усложнения на заболяването се следят у 3/4 от болните от диабет.

Един от всеки двама с това заболяване остава недиагностициран, което води до затруднения, тежки увреждания и преждевременна гибел.

Според отчет на Световната здравна организация страдащите от диабет в международен мащаб са се нараснали 4 пъти за 35 година

Особено обезпокоителен е фактът, че диабет вид 2 все по-често се отключва при деца, а главните аргументи за това са застоялият метод на живот и наднорменото тегло. 

Според последни данни всяко трето дете в Европа е с наднормено тегло. 220 хиляди деца у нас са с наднормено тегло и 66% са със затлъстяване.

Специалистите съветват родителите да обръщат особено внимание на хранителния режим на децата си и на качеството на храните, които употребяват.

По данни на Международната диабетна федерация до 70% от случаите на диабет вид 2 могат да бъдат предотвратени посредством здравословен метод на живот.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР