Днес отбелязваме Свети Емилиан Изповедник, епископ на Кизичия. Той е

...
Днес отбелязваме Свети Емилиан Изповедник, епископ на Кизичия. Той е
Коментари Харесай

Почитаме Свети Емилиан, бранил до смърт иконопочитанието

Днес означаваме Свети Емилиан Изповедник, свещеник на Кизичия. Той е претърпял премеждия за същинската Христова религия при царуването на иконобореца Лъв V Арменец (813-820).
Той неведнъж бил принуждаван да се отхвърли от поклонението на честните и свети икони, само че той, праволинейно следвайки учението на светите отци, не се подчинил. За тази своя честност към православната религия понесъл доста преследвания от иконоборците, и даже бил затворен в тюрма през 815 година Понасял всичко с геройство, с религия и с вяра, че за страданията си да получи безконечното самодоволство. След като минал своя витален път в християнско служение, търпейки скърби и премеждия, Свети Емилиан починал в изгнание през 820 година

Свети Трендафил е от новите християнски мъченици
На днешната дата означаваме и св. Трендафил. Той е роден през 1663 година в Загора Магнесийска, покрай град Волос, Гърция. На 18 години става моряк. Скоро обаче турците го затворили и почнали да го насилват да се отхвърли от християнската си религия и да стане мохамеданин. Трендафил бил подложен на разнообразни мъчения в Цариград, само че мъжествено понесъл страданията, заявявайки: „ Аз съм християнин и не се отхвърлям от моя Спасител Христос ". Тогава мъчителите му го умъртвили на 8 август 1680 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР