Днес отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи.

...
Днес отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи.
Коментари Харесай

Отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи

Днес означаваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Денят се празнува от 1996 година, като обичайно се отбелязва във втората събота на месец октомври.

Тази година мотото на самодейността е „ Сподели повече от история. Сподели живот! “, с акцент върху потребността от повишение на публичната информираност по отношение на донорството и трансплантацията на органи, оповестяват от Министерство на здравеопазването.

В интервала от 7 до 16 октомври, като част от Националната стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията 2019 година - 2023 година, Министерството на здравеопазването и Изпълнителна организация „ Медицински контрол " ще разпространяват информация по тематиката, надграждайки Националната акция в поддръжка на донорството и трансплантацията „ Да! За живот! “.

Към 5 октомври, своята трансплантация чакат 901 български жители. Тази година в страната сполучливо са осъществени 11 донорски обстановки след настъпила мозъчна гибел. Втори късмет за живот получиха 18 души, нуждаещи се от присаждане на орган. От началото на годината до 5 октомври е осъществена 1 трансплантация от жив донор и 17 от трупно донорство.

По данни на Съвета на Европа през 2021 година в Европа са осъществени 36 хиляди органни трансплантации, какъвто е и броят им през 2020 година Това е с 20% по-малко спрямо осъществените през 2019 година трансплантации. Само за последната година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 41 хиляди жители. През 2021 година в Европа приблизително дневно в очакване на трансплантация са умирали 20 пациенти.

Информация за донорството и трансплантацията на органи можете да намерите на уеб страницата на Националната акция „ Да! За живот! “.

По мотив Европейския ден на донорството и трансплантацията и в осъществяване на Националната стратегия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантацията 2019 година - 2023 година ИА „ Медицински контрол “ провежда следните събития:

8 октомври (събота)

На 8 октомври дуелите от Първа професионална лига ще преминат под надпис „ Да! За живот! “. Целта е да се увеличи осведомеността за смисъла на донорството на органи за избавяне и възстановяване на живота на извънредно нуждаещи се пациенти, за които трансплантацията е единствен късмет за живот.

В утрешния ден дуелите сред ПФК „ Славия “ и ПФК „ Септември “ (17:30 ч.) и ПФК „ Левски “ и ПФК „ Ботев “ Пловдив (20:00 ч.) ще стартират с апел за съпричастност към благородната идея.

Отново на следващия ден, осем общини ще осветят фасадите на свои здания в зелено – цветът на донорството и трансплантацията.

От 19.15 ч. до 19.45 ч. Община Хасково ще освети в зелено Камбанарията, част от архитектурния отбор на Монумента на Света Богородица с Младенеца. Община Кюстендил ще освети Общинския трагичен спектакъл. Община Добрич ще освети Диагностично-консултативния център-I, а община Бургас – УМБАЛ Бургас. В Силистра ще бъде осветена постройката на общината, в Русе – Пантеонът, а във Велико Търново – крепостта „ Царевец “.

Националният замък на културата в София ще бъде осветлен от 19.15 до 20.15 часа.

9 октомври (неделя)

Трансплантирани хора, лекари и поддръжници на идеята алегорично ще вземат участие в Wizz Air София маратон 2022 година

Начален час: 10.20 ч.,  площад „ Батенберг “ (пред Националната художествена галерия).

11 октомври (вторник)

От 11.00 часа, в Розовата градина на столицата (в южната част на парковото пространство на НДК), в символ на благодарност към донорите и техните близки ще бъдат засадени 11 рози – какъвто е броят на донорските обстановки от началото на годината до момента.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР