Днес отбелязваме 136 години от Съединението на България. Според историците

...
Днес отбелязваме 136 години от Съединението на България. Според историците
Коментари Харесай

Отбелязваме 136 години от Съединението на България

Днес означаваме 136 години от Съединението на България. Според историците 1885 година бележи един най-високите върхове на волята на българския дух за държавност. На 6 септември е провъзгласено съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Съединението се прави след протести в разнообразни градове на Източна Румелия, последвани от боен прелом на 6 септември 1885, подсилен от българския княз Александър I. Народът ни отхвърля една неправда, наложена от Великите сили през юни 1878 година След Берлинския конгрес страната ни е разграничена на Княжество България и Източна Румелия, която остава под османска власт. Именно популацията там стартира придвижване за обединяване - през 1880 година е основан Български скришен централен революционен комитет (БТРЦК), който се бори да реализира обединяването.
    Вижте тази обява в Instagram.           
 

В началото на 1885 година отпред застава Захари Стоянов, който взема решение Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. Така, на 6 септември 1885 година, след навлизането в Пловдив на отрядите на Продан Тишков и майор Данаил Николаев, регионалният шеф на Източна Румелия Гаврил Кръстевич е задържан и е основано краткотрайно държавно управление, отпред на което е Георги Странски, което афишира присъединението на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно, с манифест, князът утвърждава публично Съединението на региона и приема да бъде титулуван за в бъдеще като княз на Северна и Южна България.

На 5 април 1886 година Съединението е прието и от делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Италия, Англия, Франция, Русия, Италия) и с българо-турската конвенция, Източна Румелия публично е присъединена към Княжество България.

 
Анастасия Димитрова – будителката, която образова българските девойки

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР