“Днес отбелязваме 122 години от създаването на съвременния градски транспорт

...
“Днес отбелязваме 122 години от създаването на съвременния градски транспорт
Коментари Харесай

122 г. градски транспорт в София: Ретро трамвай вози столичани

“Днес означаваме 122 години от основаването на актуалния градски превоз в София - през януари 1901 година са стартирали първите трамваи в столицата, това е било едно огромно събитие за времето си ”, това съобщи за БГНЕС заместник-кметът по превоз Дончо Барбалов.

Кметът изясни, че рейсовете като градски превоз се появяват по улиците на града през 1935 година, тролеите - през 1941 година.
 ретро трамвай БГНЕС
По мотив празника „ Столичен електротранспорт “ провежда безвъзмездна панорамна обиколка с ретро трамвай по маршрута пл. „ Възраждане “ – ул. „ Граф Игнатиев “ – пл. „ Журналист “ и назад.

Най-малките пасажери получиха и подарък - приказни книжки за оцветяване . “Дойдохме, тъй като желаеме да забележим един добре поддържан, добре реставриран исторически трамвай ”, изясни заместник-кметът Барбалов.
 ретро трамвай БГНЕС
Детските книжки за оцветяване ще запазят доста красиви мемоари у децата, а възрастните гости пък ще могат да си напомнят едни доста разнообразни години от историята на София. " Преди 122 години София е била един от първите градове в Европа със актуален градски превоз, само че и до ден-днешен продължаваме да сме водещи в тази област ”, радва се зам.-кметът.
 ретро трамвай БГНЕС
А празничният трамвай едвам събираше искащите да се повозят. За Георги и Мариела Илиеви пътешествието с ретро трамвай беше вълнуващо съботно прекарване, което ще бъде тематика на бъдещи разкази с другари и родственици. “Беше доста забавно, от няколко години се каним да се повозим, тъй че сме радостни, че и нашия ден пристигна ”, похвали се  Мариела Илиева. “Беше доста впечатляващо, от доста години желая да се кача на трамвая и беше доста забавно. От доста време чакам с неспокойствие тази самодейност с празничния трамвай на Столичната община, тъй че съм в действителност доста благополучен ", съобщи и Георги Илиев.
 ретро трамвай БГНЕС
Първите сведения за превоз, именуван от софиянци " трамвай ", се появяват в края на XIX век. Тогава транспортното средство представлявало така наречен конски омнибус, чийто маршрут свързвал днешния площад " Света Неделя " с гарата, Горна баня и Княжево.
 ретро трамвай БГНЕС
През 1898 година общината подписва контракт с френско сдружение, което да поддържа осветлението и мрежата и с белгийско, което да достави мотрисите.

През 1901 година са открити шест линии. Първият трамвай се е движел към центъра. Единият маршрут е бил от Централна гара до катедралата " Свети Крал ". Другият е прекосявал по улица " Търговска “, а третият е вървял по маршрута на днешните трамваи 20 и 22 – от улица " Странджа “ до малко преди гара " Подуяне ".

Първата трамвайна линия по Граф Игнатиев е пусната през 1901 година
 ретро трамвай БГНЕС
Градът се е обслужвал от белгийско сдружение. Първите мотриси са били белгийски с електроника на ББС. Мотрисите, които идват малко преди Първата международна война са от марката " Цепелин " се движат по маршрута до квартал " Княжево ". След отделянето ни от белгийското сдружение, следват контракти с компании като " Сименс ", „ Ман “, " Бреда " и други западни марки. Първият български трамвай пък излиза от завода през 1924 година под формата на ремарке, издигнато от екипа на инженер Теодосий Кардалев.
 ретро трамвай БГНЕС
Първите трамвайни мотриси, създадени напълно в България се появяват през 50-те години, когато по маршрута на трамвай №5 поема особено създадената за нея мотриса " Република ". Разрастването на трамвайната мрежа и появяването на нови 10 линии през 50-те, постанова производството и на други модели преносим състав. Така се появяват мотрисите " Космонавт ", " Комсомолец ", " България 1300 " и " София ".
 ретро трамвай БГНЕС
През 1941 година потегля първата тролейбусна линия, свързваща Княжево с тогава към момента село Горна Баня. По време, а и след Втората международна война, този тип превоз стопира, а през 50-те години бива възобновено построяването на тролейбусните линии. Характерното за тролейбусните линии е това, че увеличаващият се пътникопоток, изключително в южните квартали на София, постанова покупката на доста нови возила. В началото на 60-те години, тогавашната Столична дирекция " Тролейбусен превоз ", подписва контракт с " Шкода " за доставката на няколкостотин бройки от модела " 9 ТР ". Тези тролейбуси стават най-разпространените освен в София, само че и в цяла България по това време. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР