Днес от Антикорупционния фонд /АКФ/ са попитали служебния вътрешен министър

...
Днес от Антикорупционния фонд /АКФ/ са попитали служебния вътрешен министър
Коментари Харесай

АКФ пита служебния вътрешен министър: Поела ли е държавата контрола върху границата?

Днес от Антикорупционния фонд /АКФ/ са попитали служебния вътрешен министър за разминаванията сред негово изявление във връзка частното сдружение „ ЕВРОЛАБ 2011 “ ЕООД и правосъдно определение , постановено няколко дни по-рано. Несъответствията са по отношение на основанията на полицията да ограничи достъпа на чиновниците на „ ЕВРОЛАБ 2011 “ ЕООД, както и по отношение на действителното преустановяване на активността на лабораторията на границата.

АКФ напомня, че на 2 март министър Демерджиев посети Контролно-пропускателния пункт „ Капитан Андреево “ и заяви, че „ Гранична полиция “ е лишила достъпа и пропуските на чиновниците на частното сдружение „ ЕВРОЛАБ 2011 “ ЕООД от 6 здания държавна благосъстоятелност , намиращи се на българо-турската граница.

По думите на министъра акцията е станала в осъществяване на заповедта на регионалния шеф на Хасковска област за наложително изземване на 6 здания държавна благосъстоятелност от „ ЕВРОЛАБ 2011 “ ЕООД, в който се е намирала лабораторията на частното сдружение.

В същото изявление министърът декларира, че с тези дейности се прави „ поредна стъпка към възобновяване на държавния надзор на границата “ , откакто още през лятото на 2022 година страната е открила постове на „ Жандармерията “ , частното сдружение е спряло да прави активност по взимане на проби на границата, а съответните пространства, в които се е помещавала лабораторията му, са спрели да действат.

Информацията в изявлението на министър Демерджиев се разминава с постановеното няколко дни по-рано – на 27 февруари 2023 – определение на Административен съд-София-град /АССГ/, с което съдът стопира предварителното осъществяване на заповедта на регионалния шеф на Хасково за наложително изземване.

По закон заповедта на регионалният шеф по член 80 от Административно-процесуалния кодекс /АПК/ има авансово осъществяване , т е. същата предстои на осъществяване неотложно, без значение от вероятно обжалване. С определението от 27.02. АССГ стопира предварителното осъществяване на заповедта, като се базира на изказвания на самото „ ЕВРОЛАБ 2011 “ ЕООД, че продължава да прави 2 икономически действия на границата – обработка на проби в лабораторията му и товаро-разтоварна активност , прекъсването на които би нанесло обилни вреди на сдружението и клиентите му.

Във връзка с спорната информация в определението на съда и изявлението на министъра, от АКФ му задават следните три въпроса :

  1. На какво съображение Министерство на вътрешните работи „ лишава достъпа и пропуските на лицата, свързани със постройките, предмет на заповедта на регионалния шеф “, в случай че няколко дни по-рано съдът е спрял предварителното осъществяване на тази заповед
  2. Към сегашния миг „ ЕВРОЛАБ 2011 “ ЕООД прави ли култивиране на проби или товаро-разтоварна активност по отношение на граничния надзор по сигурност на храните?
    В изявлението на министъра се декларира, че „ всички проби, които се взимат, ги взима страната, а съответните пространства не действат “. Същевременно, правосъдният състав на АССГ стопира осъществяването на заповедта заради изказвания на частното сдружение, че прави икономически действия в пространствата, чието прекъсване би „ му предизвикало обилни и мъчно поправими вреди, по значителност противопоставими на публичния интерес. “
    „ Бихме желали да потвърдите дали към сегашния миг „ ЕВРОЛАБ 2011″ ЕООД прави култивиране на проби или товаро-разтоварна активност по отношение на граничния надзор по сигурност на храните? От кой миг през 2022 година е спряла да прави всяка от двете действия – култивиране на проби и товаро-разтоварна активност, за какъв интервал и от кой момент е възобновена опцията ѝ още веднъж да ги прави? “ питат още от Антикорупционния фонд.
  3. АКФ напомня и предходно изявление на министъра от януари 2023, в което той декларира, че Министерство на вътрешните работи стартира следствие на цялостния метод, по който е стопанисвана лабораторията, в това число и на информацията, открита от Националната организация по приходите (НАП), че редица касови апарати в обекта не са били свързани фискално със системата на Национална агенция за приходите.

„ Бихме желали да научим дали в Министерство на вътрешните работи към този момент са формирани преписки по започнатото следствие? На какъв стадий е следствието и какво е открито към сегашния миг? “ , питат от АКФ.

Действията на служебния министър идват откакто няколко служебни и постоянни държавни управления се пробват от 2021 година насам да върнат упражняването на фитосанитарен надзор на българо-турската граница в ръцете на страната. От декември 2012 година до април 2022 година, пробите за фитосанитарен надзор на българо-турската граница се изследват единствено и само в частната лаборатория на „ ЕВРОЛАБ 2011″ ЕООД “, ситуирана в постройка на Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, въз основа на контракт за наем. Самите артикули, от които се взимат пробите, се разтоварват и дават на държавните инспектори от чиновници на „ ЕВРОЛАБ 2011″ ЕООД “. Договорът за наем на пространствата е продължен в последния работен ден на 2021 г .

През първата половина на 2022 година постоянното държавно управление на Кирил Петков направи опит да в профил частната компания и да върне фитосанитарния надзор на границата на БАБХ. „ ЕВРОЛАБ 2011″ ЕООД “ апелира дейностите на БАБХ и през юли 2022 Върховния административен съд анулира предварителното осъществяване на заповедите на БАБХ и възвърне контрола на частната компания до окончателното привършване на всички каузи.

„ Вярваме че връщането в ръцете на държавните органи на дейностите по практикуване на надзор на контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ е в полза на всички български и европейски жители. Настояваме за изясняването на въпросите, които задаваме нагоре, защото то ще разреши на обществото да си сформира ясна преценка за развиването на проблема и дейностите на институциите по него “, разяснява шефът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР