Днес омбудсманът Мая Манолова ще се яви на делото, което

...
Днес омбудсманът Мая Манолова ще се яви на делото, което
Коментари Харесай

Мая Манолова СЪДИ шефа на Топлофикация София

Днес омбудсманът Мая Манолова ще се яви на делото, което води против отхвърли на изпълнителния шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД Георги Беловски да даде достъп до социална информация за активността на сдружението по събиране на вземанията си по правосъден ред.

Делото е на втора инстанция във Върховния административен съд /ВАС/, откакто омбудсманът го завоюва на първа пред Административния съд София - град на 29 март 2017 година

На 7 октомври 2016 година публичният бранител прати писмо до мениджмънта на сдружението с 10 въпроса по Закона за достъп до социална информация /ЗДОИ/. Става дума за така наречен „ юрисконсултски хонорари “, които „ Топлофикация “ прибира от своите длъжници, макар че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната сила, утвърдена от КЕВР.

По информация на публичния бранител над 15 млн. лв. е събрало сдружението от юрисконсултски възнаграждения през 2015 година, посредством започнатите каузи против 21 хиляди столичани. В тези производства „ Топлофикация “ е поискала най-малко 300 лв. пред съда, 350 лв. пред частен правосъден реализатор, дължими са и 300 лв. по исковото произвеждане. В същото време, от бизнес проекта за развиване на сдружението, показан пред Столичния общински съвет, излиза наяве, че „ Топлофикация “ е платила към 3 млн. лева на външни адвокатски адвокатски фирми.

В рамките на 14-дневния период омбудсманът не получи отговор, според законовите условия. Вместо това, от „ Топлофикация “ показаха документално мнение, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

На 30 ноември м.г. Манолова апелира пред Административен съд София-град отхвърли на изпълнителния шеф на „ Топлофикация София “ ЕАД да даде информация, отнасяща се до активността на сдружението по събиране на вземанията си по правосъден ред.

В жалбата си тя акцентира, че „ топлофикационното сдружение е в кръга на задължените субекти според ЗДОИ, защото съставлява публичноправна организация по смисъла на закона “. Освен това тя бе безапелационна, че „ желаната информация е „ социална “ по смисъла на ЗДОИ; не са спазени условията за форма на отказа; желаната информация не съдържа комерсиална тайна; налице е надделяващ публичен интерес “.

На 2 февруари т.г. омбудсманът се яви персонално и пледира в отбрана на настояването си при разглеждането на делото против „ Топлофикация” в Административния съд, а на 29 март излезе решение на първа инстанция в интерес на Мая Манолова, което сдружението апелира пред Върховен административен съд.

Ето въпросите, на които „ Топлофикация “ дължи отговори:

1. Какъв е размерът на присъдените юрисконсултски хонорари по правосъдни и изпълнителни каузи, заведени от „ Топлофикация София “ ЕАД за 2015 година?

2. Колко от присъдените на Топлофикация за 2015 година юрисконсултски хонорари са събрани, по какъв начин са осчетоводени и по какъв начин са разходвани?

3. Колко юрисконсулти са работили в сдружението през 2015 година и какъв е размерът на трудовите им хонорари за същата година?

4. Какъв е размерът за 2015 година на изплатените от сдружението заплати и в допълнение материално стимулиране на юрисконсултите?

5. Какъв е размерът на средствата, изразходвани от сдружението за повишение квалификацията на юрисконсултите и за даване на здравословни условия на труд, в това число материално-техническа обезпеченост за полагането му?

6. Какъв е броят на заведените против длъжници правосъдни и изпълнителни каузи през 2015 година?

7. Какъв е размерът на импортираните върху юрисконсултските хонорари налози за 2015 година?

8. Каква част от размера на присъдените за 2015 година юрисконсултски хонорари са изплатени на юрисконсултите в сдружението?

9. Какъв е броят на подписаните с юристи контракти за правна помощ и процесуално посланичество за 2015 година и какъв е размерът на възнагражденията, изплатени по тях?

10. По какъв брой правосъдни и изпълнителни каузи през 2015 година са употребени адвокатски услуги?
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР