Днес ОбС-Пловдив взе решение и даде принципното си съгласие Белащица

...
Днес ОбС-Пловдив взе решение и даде принципното си съгласие Белащица
Коментари Харесай

Павел Михайлов: Защо в тази политическа и икономическа криза искате да ощетите хората на Белащица?

Днес ОбС-Пловдив взе решение и даде кардиналното си единодушие Белащица да стане част от община Пловдив след референдум. Предложението е импортирано, след постъпила подписка от поданици на селото, адресирана до община „ Родопи “ и ОбС-Пловдив.
Прочетете още
Според Закона обаче, Групово дело „ ГРАО “ би трябвало да направи обстойна инспекция на електронния вид на подписката и едвам по-късно локалните парламенти на двете общини могат да вземат мнение по нея.

" До момента мнение от дирекцията няма постъпило. Защото, в случай че Групово дело „ ГРАО “ се изкаже, че събирането на подписи е било отвън рамките на законовата процедура да вземем за пример, днешното решение на ОбС-Пловдив може да се окаже незаконосъобразно.  Тогава кой ще дава отговор за този юридически парадокс и кой ще поеме виновността, в случай че ОбС-Пловдив е измамен? ", сподели кметът на община Родопи Павел Михайлов. 

Ето и още от неговата позиция:

Като кмет на община “Родопи “ и бранител на ползите на популацията й, изрично декларирам, че тази подписка е противоречива. Вътрешна инспекция демонстрира, че в хартиения вид на подписката са открити към 200 нарушавания – повтаряне на имена, непопълнени правилно адрес или персонални данни, подписи на жители, които нямат непрекъснат адрес в селото, сбъркано ЕГН и още.

Събирането на подписи и определянето на мястото за това не е в съгласие с мен, като кмет на Общината. Това е нарушаване, за което основателите на подписката са известени документално.

Нямам мнение за персоналната мотивация на кмета на селото и неговата поддръжка да работи за това Белащица да стане част на регионалния град.

Ако изискванията за живот в селото са неприятни, за какво толкоз съумели пловдивчани и доста млади фамилии избират за собствен дом Белащица?

Селото е с бюджет от малко над 1 милион лв. за тази година, които се влагат в инфраструктурни обекти. Тази година е ремонтирана улица „ Беласица “, асфалтирани са улиците „ Иван Вазов “ и „ Пейо Яворов “ с прибавената част на „ Даскал Лазар “. Започнахме канализацията на така наречен Военен блок, която включва реконструкцията на три нови улици – „ Стопанска “, " Христо Ботев " и " Еделвайс ". Предстои ремонт на улица „ Васил Левски “, планували сме 110 000 лв. за планиране за цялостна канализация на селото и към този момент има план на стойност 8 000 000 лева за замяна на водопроводната мрежа, за които ще чакаме държавно финансиране. Определено е място и стартира планиране за разширение на детската градина, физкултурен салон и трапезария към учебното заведение. Това са инфраструктурни обекти, които ще употребяват хората на Белащица.

Ако референдумът за отделянето на селото от община “Родопи ” бъде сполучлив, Белащица ще бъде част от регион " Южен ", чийто бюджет за тази година, за развиването на целия регион е 300 хиляди лв.. За съпоставяне - Белащица е с население към 2300 души и разполага с 1 (един) милион лв., а в регион „ Южен “ живеят към 100 хиляди индивида и разполагат с бюджет от 300 хиляди лв..

Питам кой и за какво, в тази политическа и икономическа рецесия, желае да ощети хората на Белащица?

Няма по какъв начин жителите на селото да получат „ преференциални “ локални налози, когато огромна част от таксите за строителство в Пловдив са сред 5 и 30 пъти по-високи. В община Родопи този данък, налог МПС, налог неподвижен парцел са доста по-ниски.

Посяга се на бизнеса, тъй като ще бъдат блокирани всички процедури за промяна на предназначението на парцелите и издаване на разрешителни за строителство поради административна неизясненост, коя от двете общини би трябвало да ги извърши!

Нашите аграрни стопани ще изгубят опцията да получат европейско финансиране по стратегиите за развиване на селските региони.

Едва ли жителите на Белащица желаят това да стане. Защото хората са грамотни!

Не стопира и битката против кариерите над селото. Като резултат от работата ни и десетките срещи с отрасловите министри в три служебни и едно постоянно държавни управления е учредяването на санитарно-охранителните зони на каптажите „ Калоян дере 1, 2 и 3 “. Това управление на община „ Родопи “ и този Общински съвет ще останат в историята като деен участник в идеята „ Стоп на кариерите в Родопската яка “.

Белащенци,

Оценявайте тези, които ви ценят и не давайте от вниманието си на тези, за които сте единствено една алтернатива!

Остро съдя сходни груби опити за посягане върху локалното самоуправление и границите на нашата община за нашите села да преминат към структурата на Община Пловдив, както и към устрема съзнателно да се обезсмисли досегашното битие на Община „ Родопи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР