Днес ни е нужна вярата на Ботев, че неговата България

...
Днес ни е нужна вярата на Ботев, че неговата България
Коментари Харесай

Иван Таков: Нужна ни е вярата на Ботев, че неговата България е възможна и зависи от нас самите

Днес ни е нужна вярата на Ботев, че неговата България е допустима и зависи от нас самите. Това сподели ръководителят на БСП-София Иван Таков в словото си по време на обичайното тържествено честване на 2-ри юни - Ден на Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България на Братската могила в Борисовата градина, оповестиха от пресцентъра на партията. На събитието, проведено от Българска социалистическа партия - София и БАС, участваха ръководителят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски, министрите Георги Гьоков - на труда и обществената политика, Иван Иванов - на земеделието и Христо Проданов - на туризма, Момчил Неков - заместник-министър на земеделието, новоизбраният ръководител на младежкото обединяване в Българска социалистическа партия Габриел Вълков, ръководителят на БАС Евгений Белий, членове на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия - София, народни представители, общински съветници и районни ръководители на организациите на социалистите в София.

По време на тържественото честване беше показан и макет на паметника на децата, починали по време на трагичните спорове в България в годините 1923-1944. Общинските съветници от Българска социалистическа партия упорстват Столична община да позволи той да бъде подложен зад монумента на Братската могила. Идеята за мемориал на почтените жертви е на група български интелектуалци.

" В София би трябвало да има място, на което да сведем глава и да сложим цвете, без персоналните ни политически пристрастия да ни разделят, разяснява Иван Таков. - Точно в този момент имаме потребност от помиряване, от обединяване, от единство на нацията ни ".

В словото си на Братската могила ръководителят на Българска социалистическа партия - София изрази религия, че през днешния ден ние имаме силите да възкресим българския дух, кален в борбите за независимост и самостоятелност.

" Идеалът на Ботев и починалите за свободата на България е вероятен.

Още имат смисъл думи като татковина, независимост и правдивост, сподели Иван Таков. - Христо Ботев и мъчениците за истина и независимост са живи в българската памет. Ботевите идеали ще пребъдат във времето, тъй като са нашата опора и светла вяра за бъдещето. Патосът е непотребен, трябват дейности, както самият Ботев зове... ".

Иван Таков сложи и редица въпроси, свързани с идеалите на Поета и героите, дали живота си за свободата и независимостта на България. " Постигнахме ли тяхната фантазия? Достигнахме ли Ботевия блян за чиста и свята република? Направихме ли България развита и почтена страна, попита риторично той в словото си. - Преодоляхме ли неравенствата или и през днешния ден, повече от всеки път, България е разграничена на небогати и богати, на привилегировани и унизени, на почтени и безчестни? Живеем ли в свободно и обединено общество? Или и " през днешния ден за през днешния ден политиката в света е такваз, каквато постоянно си е била, сиреч, както споделя остарялата поговорка: Атовете се ритат, магаретата теглят ". И през днешния ден още " носим c сито вода и мислим, че оплодотворяваме с това бащината си равнища "?! Нима в последните 30 години не видяхме всички наши " герои " и " патриоти " и не разбрахме, че " огромни хора правят дребни работи, а огромните работи се правят от дребни хора "?! Днес, век и половина по-късно, тези думи на Ботев звучат смразяващо настоящо... ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР