Днес неволното изпускане на урина е един от най-важните проблеми

...
Днес неволното изпускане на урина е един от най-важните проблеми
Коментари Харесай

Неволно изпускане на урина - какви са причините и как да си помогнете?

Днес неволното изпускане на урина е един от най-важните проблеми в урологията и гинекологията. Повечето пациентки, които имат признаци на неволево изпускане на урина при физическо натоварване или кашлица, са във възрастовия диапазон 40-50 година, т.е. те са обществено най-активната част от женското население на света.
Стресовата уринарна инконтиненция (СУИ) се демонстрира като приключване на урина - от няколко капки до огромно количество. Това се случва при кашлица, кихане, смях и всякакво физическо натоварване, което води до увеличение на налягането в коремната област. Често СУИ се дефинира като „ тихата зараза “, тъй като множеството дами избират да не се обръщат към доктор. Те считат, че става дума за възрастово изменение, което е нелечимо.
Незадържането на урина нормално прогресира и последователно нарушава качеството на живот . Хората с подобен проблем се опасяват да излизат от вкъщи си, не вървят на посетители, на спектакъл или други публични места. Много дами стопират интимните контакти. Подобни ограничавания изключително мощно травмират младите и дейни дами. А в действителност напълно не е наложително да живеят с подобен проблем.

Каква е повода?
Поради обстоятелството, че най-съществен механизъм за задържането на урина при дамите е високото уретрално налягане или способността на уретрата да се съпротивлява на натиска от урината в пикочния мехур, до СУИ водят фактори, които нарушават тази дарба. Към тези фактори спадат на първо време уязвимост на мускулите на тазовото дъно и изпадане на тазовите органи (стените на влагалището, матката, пикочния мехур и правото черво), които пораждат след раждане или тежък физически труд. До СУИ могат да доведат и контузии и вродени аномалии на таза и уретрата, последици от хирургична интервенция в тазовите органи.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Появата на казуса незадържане на урина при дамите постоянно е обвързвана с хормонални промени. Понижаването на равнището на естрогените с началото на менопаузата води до недоразвитост (изтъняване) на подлигавичния пласт на шийката на мехура и на уретрата и замяната му с фиброзна тъкан.

Профилактика
Основа на профилактиката на СУИ е уравновесената физическа интензивност. На дамите, изключително след 40, не се предлага да подвигат тежки неща, а е добре и да контролират интензивността и характера на физическите извършения, с които се занимават. Много по-висок е рискът от СУИ при дамите, раждали повече от 2 пъти, както и тези, които са имали обширни разкъсвания на перинеума по време на раждане.

Методи за лекуване
Засега няма ефикасно медикаментозно лекуване – в лекуването на СУИ в лека степен задоволително добре работят физиотерапията (например електростимулация) и лечебната гимнастика.

Биологична противоположна връзка (биофийдбек) – става дума за техника, при която дамата със СУИ може да се научи да управлява скоростта, времето и силата на редуциране на мускулите на перинеума и да ползва това умеене в всекидневието. Това предотвратява приключването на урина при 50% от дамите – в случай че имат добре развъртян мускулен уред на тазовото дъно и нямат съпътстващ пролапс на матката.

Електростимулация на мускулите на тазовото дъно - подобаваща е за дами, които не могат сами да реализират стремежи резултат. При този способ се подтиква мускулатурата на тазовото дъно. Курсът на лекуване е 5-6 месеца. Ефективността на този способ може да доближи 50-70%.

Хирургично лекуване - има разнообразни типове интервенции – да вземем за пример инжектиране на синтетичен материал към уретрата, както и интервенции с слагане на слинг (лента от биосъвместим синтетичен материал, с която се поддържат пикочният мехур и уретрата).

Прилагането на синтетични материали дава опция да се минимизира оперативната интервенция и по този начин организмът се защищава от по-сериозни контузии. При някои интервенции – главно през влагалището, може да се в профил освен СУИ, само че и да се реши казусът със смъкването на тазовите органи.

Разбира се, при всеки тип лекуване има и противопоказания, които би трябвало да се обсъдят с лекуващия доктор.

ВИЖТЕ СЪЩО:
Начини да си помогнем сами при слаб пикочен мехур
Има случаи, при които слабият мускулен уред на пикочния мехур може да се укрепи с подготовка. Ето какво се предлага.
Направете си дневник. През седмицата записвайте какво сте яли, пили, по кое време сте ходили до тоалетна и какъв брой пъти сте се изпускали. Тези данни оказват помощ за изясняване на аргументите за незадържането на урина. Старайте се да ходите до тоалетна през тъкмо несъмнено време. Започнете с шпации от 1 час. След няколко седмици увеличете интервала, като стигнете до 2,5-3 часа. Проучвания демонстрират, че по този начин с този проблем се оправят 12% от дамите със СУИ, при 75% се следи доста усъвършенстване – с 50 и повече %. Избягвайте алкохола и съдържащите кофеин питиета и медикаменти . Диуретиците могат да засилят незадържането. Яжте повече храни, богати на фибри . Целулозата оказва помощ против запек, който може да ускори незадържането на урина. Избягвайте някои артикули. Не яжте цитруси, люти храни, изкуствени заместители на захарта. Не пушете. Никотинът раздразва повърхността на пикочния мехур, а кашлицата, обвързвана с пушенето, води до незадържане на урината при напъване. Отървете се от непотребните килограми. Наднорменото тегло основава в допълнение натоварване на пикочния мехур и задълбочава казуса с незадържането на урина. Опитайте метода двойно уриниране. Това ще ви помогне да изпразвате мехура изцяло. Когато почувствате, че мехурът е изпразнен, притиснете мястото, където е мехурът. Станете, още веднъж седнете и пробвайте още веднъж да изпразните мехура. И още: изпразвайте пикочния си мехур постоянно – не му давайте опция да се препълва, тъй като това води до разтягането му. А и в случай че е претъпкан, то мускулът, който го затваря, е слаб, при кашлица и кихане може да се получава изпускане на урина. Правете упражненията на Кегел. Дори да не страдате от незадържане, тези извършения могат да предотвратят възникването на казуса. Ето защо става дума. Първо би трябвало да откриете мускула, който ще упражнявате. Идете в тоалетната и започнете да изпразвате мехура. Когато урината потече, се пробвайте да спрете струята. Ако ви се отдава най-малко в известна степен да забавите приключването на урината, значи употребявате точните мускули. Ако не успявате да усетите тези мускули, експертите поучават изначало урината да се задържа с ръка. Всичко, което би трябвало да извършите, е да стегнете мускула, да го задържите в това положение и на „ три “ да го отпуснете, а след това да повторите всичко изначало. За да постигнете стремежи резултат, би трябвало да вършиме най-малко 100-200 извършения дневно. Можете да вършиме това, до момента в който седите, до момента в който карате, по време на четене или гледане на телевизия. Резултатът от ежедневните извършения се демонстрира не по-рано от след 2-3 месеца.ВИЖТЕ ОЩЕ:
Упражнения с вагинални конуси. Конусът се слага във влагалището и би трябвало да се задържи за къс интервал там - изначало за минута (два пъти дневно), с увеличение на продължителността, до момента в който се стигне до 15 минути. Така тренировката на мускулите на тазовото дъно става по-интензивна.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР