Днес Националната гвардейска част - приемник на личната гвардия на

...
Днес Националната гвардейска част - приемник на личната гвардия на
Коментари Харесай

Честваме 144 години български гвардейци frognews.bg

Днес Националната гвардейска част - правоприемник на персоналната армия на княз Александър I, отбелязва годишнината от основаването си с празник. 

 

Гвардейците може да се видят освен пред Президентството, само че и в доста от представителните и публични мероприятия, означи пред БНР-Радио София Северина Живкова от отдел „ Връзки с обществеността “.

 

Сега армията се назовава Национална гвардейска част и като конструкция е съпоставима на армейски полк, само че щата ѝ по бройка е по-скоро колкото батальон, като за боеви гвардейци е 315 души от който към юли 2011 г. са заети 243 бройки.

 

През 2001 година Националната гвардейска част е одобрена като представително военно формирование на Българската войска.

 

Включва войскови единици за отдаване на военни почести и внушителен духов оркестър. Националната гвардейска част прави ритуала „ Тържествена промяна на почетния часовой пред Президентството “ за първи път на 5 ноември 2003 година

 

На всеки кръговиден час се сменя караула пред Административната постройка на президента на Република България.

 

Гвардейската униформа е основана през 1883 година и включва детайли от националната символика. Оттогава в униформата непроменяемо участват орловото перо на калпака и Александровската звезда.

 

Александровската звезда е част от българския царски медал „ Св. Александър “ и се носи върху гвардейския калпак от 1883 година

 

Формированието има свое знаме, щемпел и характерен знак.

 

На тържествена гала ще бъдат положени венци и цветя на паметника на гвардейците, починали във войните.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР