Днес надзорният съвет на НЗОК и Българският лекарски съюз провеждат

...
Днес надзорният съвет на НЗОК и Българският лекарски съюз провеждат
Коментари Харесай

Започват финалните преговори за националния рамков договор

Днес надзорният съвет на НЗОК и Българският лекарски съюз организират финални договаряния за Националния рамков контракт за 2020 година С него се чака да бъдат увеличени цените на над 200 клинични пътеки, както и да бъдат регламентирани равнища на възнаграждение за работещите в бранша. В последните дни обаче излизаше спорна информация какво тъкмо е заложено в плана. Очаква се договорът да бъде подписан по-късно през днешния ден в министерството на опазването на здравето.

Ръстът на разноските за опазване на здравето в бюджета за следващата година ще бъде към 500 млн. лева Само растежът на средствата, планувани за НЗОК, е към 395 млн. лева За лечебни заведения са планувани 233 млн. лева повече или общо над 2.235 милиарда лева За медикаменти бюджетът е 1.2 милиарда лева За дентална помощ са планувани 180 млн. лева Общо системата ще разполага следващата година с над 4.7 милиарда лева

При подготовката на рамковия контракт напрежение породи към предложение на касата да се ограничи изписването на комбинирани медикаменти за хронично болните, което щеше да принуди хиляди пациенти да заплащат от джоба си препаратите. Този противоречив текст отпада от окончателния вид, увериха в хода на договарянията и от НЗОК, и от съсловната организация. " Колкото болести има един пациент, до три лекарствени продукта той ще има право да получи. Подчертавам, каквато е и актуалната процедура ", подсигурява ръководителят на надзора на касата Жени Начева.

Разнопосочни са мненията към нарастването на клиничните пътеки. Предвижда се приблизително 14% нарастване на цените на 250 клинични пътеки, само че съгласно clinica.bg най-голямото нарастване е при пътеки за тежки диагнози, по които се лекуват малцина пациенти. При постоянно срещаните болести има по-нисък растеж. Повишение няма единствено при педиатрията, защото при нея цената на клиничните пътеки беше увеличена през юни приблизително с 20-30% поради митинги.

Днешните договаряния би трябвало да дадат изясненост и по какъв начин ще се регламентира равнището на възнаграждение в бранша, откакто Министерство на здравеопазването даде заричане на медицинските сестри да уреди този въпрос в рамковия контракт. Според здравния министър в НРД2020 се планува равнище на разноските за личен състав в границите на общите доходи, които получава лечебното заведение, както и съответствие от тези разноски за личен състав за това, което ще получава лекарят, експертът по здравни грижи и санитарят.

Според шефа на НЗОК Дечо Дечев обаче няма законов текст, който да задължи касата и лекарския съюз да посочват в Националния рамков контракт каква част от приходите на лечебните заведения са за заплати. " За страдание, макар че БЛС обществено тиражира, че те са обсъждали, в решенията на техния събор отпреди няколко дни липсва въобще коментар на тази тематика (за систематизиране на парите за заплати, залегнало в НРД - б. р.). Просто в последно време се тиражират едни обещания към медицинските сестри, към съсловието, в действителност обаче такова не е постъпвало в НЗОК и в формалните документи, които ни бяха предоставени от този събор ", сподели Дечев преди дни пред БНР. Касата предлага в НРД да бъде записано, че тогава, когато лечебното заведение кандидатства за контракт с НЗОК, то би трябвало да предложи правила за систематизиране на работната заплата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР