Днес над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна

...
Днес над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна
Коментари Харесай

Проливни дъждове, бури с гръмотевици, на места и градушки

Днес над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има превалявания и гръмотевични стихии. Очакват се градушки и има условия за обилни количества. Над източните региони облачността ще е забележителна и на обособени места, основно в Североизточна България ще има валежи от дъжд. От север-североизток с сдържан, в източните региони и краткотрайно мощен вятър, ще нахлува студен въздух. Температурите ще се намалят и оптималните ще бъдат сред 17 и 22 градуса, тук-там в Югоизточна България до 27-28, в София към 20. През нощта против понеделник преваляванията ще продължат и още веднъж на доста места ще са обилни.

Атмосферното налягане е малко по-ниско от междинното за юли – едва ще се увеличи.

В планините на доста места ще има превалявания и гръмотевични стихии. Има условия за обилни количества. Ще духа мощен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра – към 15 градуса, на 2000 метра – към 8.

По Черноморието облачността ще е забележителна, на обособени места с валежи от дъжд. Ще духа сдържан до краткотрайно мощен североизточен вятър. Максимални температури ще са 24-26 градуса. Температурата на морската вода е 22-25. Вълнението на морето ще е към 3 бала с наклонност на нарастване, основно по южното крайбрежие.

Заради предстоящите стихии, значителни превалявания и градушки за огромна част от страната е разгласен предупредителе код. За 10 области той е оранжев – Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Габрово. Ловеч, София, София-област, Перник и Кюстендил. За още 7 области пък кодът е жълт. Това са Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Хасково и Кърджали.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР