Днес на тържествено заседание на Академичния съвет д-р Йохана ван

...
Днес на тържествено заседание на Академичния съвет д-р Йохана ван
Коментари Харесай

Д-р Йохана ван Бруген бе удостоена с Почетното звание „Доктор Хонорис Кауза на Русенския университет

Днес на тържествено съвещание на Академичния съвет доктор Йохана ван Бруген бе удостоена с Почетното звание „ Доктор Хонорис Кауза на Русенския университет „ Ангел Кънчев ”.

Ректорът на Русенския университет – акад. Христо Белоев, разгласи доктор Йохана ван Бруген за Носител на Почетения знак на висшето учебно заведение в този момент и вечно. Той означи, че днешният церемониален акт е израз и на признателността на академичното управление за едно дългогодишно плодотворно съдействие.

Ангел Иванов – ръководител на Студентския съвет на Русенския университет сервира цветя на Почетния лекар от името на цялата академична общественост.

Акад. Белоев пожела на доктор ван Бруген здраве, креативно безстрашие и нови върхови достижения в професионалното занятие!

Йохана ван Бруген е родена на 15.02.1946 година Придобива професионална подготовка като ерготерапевт през 1969 година Три години работи в Кения по план на Международната организация по труда. От 1975 година е учител в Университета по приложни науки в Амстердам, където работи до пенсионирането си през 2011 година От 1984 до 1994 година е началник на катедра.

По нейна самодейност през 1986 година е основан Съветът на ерготерапевтите за европейските страни (COTEC), а през 1995 година - Европейската мрежа по ерготерапия във висшето обучение (ENOTHE), на които е първи ръководител, а до 2010 година е изпълнителен шеф на мрежата.

Йохана ван Бруген е почетен член на Световната федерация на ерготерапевтите, на Нидерландската асоциация на ерготерапевтите и на редица европейски професионални организации, сред които и Асоциацията на българските ерготерапевти. Тя е удостоена със званието Doctor Honoris Causa на Университета в Коруня, Испания и на Университета „ Василе Александри “ в Бакъу, Румъния.

Йохана ван Бруген, е международно позната и приета като специалист в хармонизиране на образованието по ерготерапия. Тя има изключителни лидерски и управнически умения, стратегическо и визионерско мислене, които обилно споделя с другите, насърчавайки независимо развиване, без да предлага подготвени решения.

Връзките на Ханеке ван Бруген с Русенския университет датират от 2003 година, когато университетът е поканен като сътрудник в европейския план „ Улесняване на присъединяване на младежи с увреждания в разрастваща се Европа “, по който са подготвени двама преподаватели и през 2006 година е разкрита първата и към момента единствена в страната бакалавърска стратегия по Ерготерапия. Това високо достижение, оценено от всички европейски и международни организации, не би било допустимо без поддръжката на Ханеке ван Бруген посредством даване на методически насоки, образователна литература, помощни средства и директно присъединяване в многочислени срещи и мероприятия на локално и национално равнище.

Ханеке ван Бруген е постоянен посетител на университета и участник във всички знаменателни събития, свързани със компетентност „ Ерготерапия “ - дипломиране на първия випуск, честване на 10-тата годишнина, образования, конференции, срещи. Тя е член на Програмния комитет на годишната Научна конференция на Русенския университет. От 2016 година е учител в магистърската стратегия „ Ерготерапия в общността “ - присъствено и онлайн.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР