Днес на пазара има изключително много и различни съдове за

...
Днес на пазара има изключително много и различни съдове за
Коментари Харесай

За и против алуминиевите съдове за готвене

Днес на пазара има извънредно доста и разнообразни съдове за готвене. Много е мъчно да решим кои да изберем за здравословното съоръжение на нашата кухня. Най-добрият метод е да създадем лист на плюсовете и минусите за съда който сме избрали.

Алуминиеви съдове

Тези съдове за готвене са на пазара от епохи. Производството им стартира през 19 век, само че са най- разпространявани през 20-ти век. Повече от половината създадени и продадени съдове в света са направени от алуминий. Той е доста известен заради ниските си цени и бързото загряване, както и обстоятелството, че приготвяното в него не загаря. Но позитивните му черти стопират дотук.

Основен проблем с алуминия е, че реагира с някои типове храни, най-много с тези, съдържащи алкално киселинни съставни елементи. Например доматен сос в алуминиев съд не се предлага, защото киселината извлича алуминиеви частици, които се натрупват в храната.

 Готвене в алуминиеви съдове

А алуминий, окислен във вода провокира редица тежки болести. Учените настояват, че равнището, което се отделя от съда и респективно в човешкия организъм, е незначително. Противници на тази доктрина обаче имат вяра, че потреблението на алуминиеви съдове за готвене може да докара до заболяването Алцхаймер.

Крайната рекомендация, която се дава е, че в алуминиев съд би трябвало да се кипва единствено вода-всички останали субстанции при висока температура биха провокирали реакция на обособяване.

Видове алуминиеви съдове

- Пресовани: Този тип са най-евтините съдове и при тях опцията да излязат от приложимост след няколко готвения е огромна.

- По-дебело пресованите, по-качествени алуминиеви съдове. При тях топлината се задържа доста по-добре.

- Анодизирани - този вид посуда е най-качественият, само че и най-скъп представител на алуминиевите съдове. При него повърхността на съда е третирана със сярна киселина. Това пречи на нездравословните частици да се отделят в храната.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР