Днес на много места по света влюбените честват Деня на

...
Днес на много места по света влюбените честват Деня на
Коментари Харесай

Интересни факти за празника Свети Валентин

Днес на доста места по света влюбените празнуват Деня на Свети Валентин. По този мотив в. "Дейли експрес " предлага няколко забавни обстоятелството за сантименталния празник:

- В ранните описи на светците попадат най-малко трима светци и мъченици с името Валентин, празнувани на 14 февруари. Денят на Свети Валентин обаче най-често се свързва с римския духовник Валентин, обезглавен на 14 февруари 269 година Официално празникът се празнува от 496 година, когато папа Геласий Първи афишира мъченика за светец, а датата 14 февруари за ден за почитането му.

- Празникът е християнският отговор на Луперкалиите - празници на изобилието в античния Рим, празнувани сред 13 и 15 февруари, по време на които мъже с маски на вълци и препаски към бедрата тичали из града и удряли всеки срещнат с каиши от козя кожа.

- Според британския публицист Джефри Чосър на 14 февруари птиците избират своите половинки.

- През февруари 2002 година Тайланд пуска първата в света пощенска марка с мирис на роза по случай празника Свети Валентин.

- Малко преди празника през 2008 година Комисията за поощряване на добродетелта и попречване на порока в Саудитска Арабия не разрешава алените рози, които съгласно нея окуражават извънбрачни връзки.

- Във Англия 46 % от цветята, изпращани в Деня на влюбените, са рози.

- На конференция през 1990 година е препоръчана следната формулировка за любовта: "Когнитивно-афективно положение, характеризиращо се с интрузивни и обсесивни мечти по отношение на реципрочността на сантименталното възприятие от обекта на влюбване ".

- Научни проучвания са открили сходства сред влюбването и обсесивно-компулсивното разстройство, използването на кокаин и яденето на шоколад.

- Сърцето като знак на любовта става известно през 15-и век.

- Европейските мъже са по-склонни да се влюбват в дами, чиято обиколка на талията е 70 % от тази на ханша.

- Проучване от 2012 година демонстрира, че когато влюбени сътрудници се взират в очите си в продължение на три минути, сърдечният им темп се синхронизира.

- Друго изследване разкрива, че човек се влюбва приблизително седем пъти преди брака.

- Според проучване два % от двойките са се влюбили в супермаркет.

- През 2014 година се появява известие, че пандизчия от Аризона е изкачил две стени и се е трансферирал през бодлива ограда, с цел да прекара празника Свети Валентин със своята другарка.

- "Любовта е краткотрайна полуда, лечима посредством брак ", е споделил американският сатирик, критик, публицист и създател Амброуз Биърс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР