Днес, на 4 декември, малко след 14:00 ч. българско време,

...
Днес, на 4 декември, малко след 14:00 ч. българско време,
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Шенчжоу 14 с трима души се завърна на Земята!

Днес, на 4 декември, малко след 14:00 ч. българско време, пилотираният галактически транспортен съд на Китай “Шенчжоу 14 ” с трима души на борда се завърна сполучливо на Земята. Това бе историческа задача за китайската космонавтика, с помощта на която китайската галактическа станция “Тянгон ” бе сполучливо издигната.

“Шенчжоу 14 ”, за разлика от предходния транспортен съд “Шенчжоу 13 ”, не кацна в изправено състояние, а се прекатурна встрани. На Земята се прибраха астронавтите Чен Дун (командир на експедицията), Лю Ян и Цай Сюйчже. Понастоящем наземните екипи отварят шлюза на спускаемата капсула и ги изваждат.

Напомням на читателите, че корабът бе изстрелян на 5-ти юни. По време на шестмесечната си експедиция астронавтите посрещнаха двата модула “Уентян ” и “Ментян ”, помещаващи шлюзове, роботизирани механизми и научни лаборатории, както и товарен транспортен съд “Тянжоу ”. Всички скачвания бяха извършени в естествен режим, като след завършването на градежа “Тянгон ” закупи т-образна форма.

На борда на станцията остава да живее екипажът на новоизстреляния транспортен съд “Шенчжоу 15 ”, състоящ се от астронавтите Фей Дзюнлун, Ден Цинмин и Чжан Лу. Те ще се върнат на Земята след половин година.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР