Днес, когато демократичните ценности са обект на всекидневни посегателства, когато

...
Днес, когато демократичните ценности са обект на всекидневни посегателства, когато
Коментари Харесай

Радев отдаде почит пред лобното място на Никола Вапцаров

Днес, когато демократичните полезности са обект на всекидневни похищения, когато на всички места по света се надигат старите демони, е значимо да почетем тези, които не пожалиха сили в битката против фашизма, които умираха за свободата и мечтаеха за правдивост. Това съобщи президентът Румен Радев, който взе участие във  възпоменателното поклонение във връзка 80-ата годишнина от гибелта на огромния български стихотворец Никола Вапцаров.

На Мемориала " Гарнизонно стрелбище "  в столицата президентът през днешния ден отдаде респект пред лобното място на Никола Вапцаров.

" В борбата на терора против идеала, на посредствеността против гения непроменяемо побеждава духът, който надживява насилието и мракобесието “, означи в словото си президентът.

Той акцентира, че Никола Вапцаров е най-яркият знак на българската покруса - геният да бъде убиван и да се преследва даже и паметта за него. Президентът добави, че поетът е надживял всички опити на посредствеността да хвърли сянка върху неговия гений.

" Затова и стиховете му не остаряват, а думите му се гравират в паметта,  до момента в който тези на неговите хулители обременяват единствено личната им съвест ", акцентира той.

Румен Радев отбеляза, че Вапцаров е " страдалец на праведна идея, която в последните години новите ревизионисти се пробват да изтрият от нашата история ".

" Затова са и вандалските похищения върху антифашистките монументи и насаждането на историческо незнание в обществото ", добави още президентът.

По думите на президента антифашизмът е значима част от предишното на България и всеки, който го отхвърля, отваря пътя към нови исторически разделения и нещастия. Президентът съобщи и че е въпрос на цивилен и човешки дълг да пазим паметта за саможертвата на хилядите хора с достолепие и идеали, паднали жертва в името на свята идея.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР