Днес Кения преживява най-зловещите набези на пустинни скакалци от 70

...
Днес Кения преживява най-зловещите набези на пустинни скакалци от 70
Коментари Харесай

Невиждани набези на скакалци в Африка

Днес Кения претърпява най-зловещите нападения на пустинни скакалци от 70 години насам. Според Организацията на храните и земеделието (FAO), обстановката е ъизключително сериозна “ и насекомите са „ невиждана опасност “ за продоволствената сигурност и поминъка на хората в Африканския рог. 
„ Дори кравите се чудят какво се случва ", сподели фермерът Ндунда Маканга пред The South China Morning Post. 
Скакалците почнали да се събират предишния юни в Източна Етиопия и Северна Сомалия и бързо се привърнали в мор, непреживяван в района от десетилетия. 2019 година беше една от най-влажните години в Източна Африка, а горещините и изобилните превалявания сътвориха съвършената среда за взрив на развиване при скакалците. Сега всеки ден от ден на ден скакалци мигрират и в Етиопия. Тези ненаситни вредители заплашват да унищожат пасищата и посевите и явно даже един дребен рой може да изяде храна, задоволителна да нахрани 35 000 души за един ден.
Една година по-късно сушата, провокирана от Ел Ниньо и по-нататъшното утежняване на продоволствената сигурност, може да докара до злополука. В Кения към 70 000 хектара земя към този момент са опустошени и FAO твърди, че казусът няма да отшуми най-малко до края на юни 2020 г.Но в случай че поройните дъждове продължат и температурите останат високи, специалистите считат, че този към този момент солиден рой може да „ набъбне експоненциално и да се разлее " допълнително страни от Източна Африка. Тези пъргави инсекти пътуват до 150 километра дневно и не е невероятно множеството им да набъбне близо 500 пъти. 
В Етиопия се стигнало до наложително отклонение на аероплан от маршрута му, защото скакалците влошили видимостта, закривайки в непрогледна тога прозорците на пилотската кабина. В някои елементи на Източна Африка скакалците наброяват 40 милиона на квадратен километър. „ Като се има поради мащаба на сегашните рояци, въздушният надзор е единственото дейно средство за понижаване на броя на скакалците ", се споделя в мнението на FAO по казуса.За да са ефикасни напъните за разпространяване на пестициди, началникът на филантропичната организация на Организацията на обединените народи отпусна 10 милиона щатски $, а Организация на обединените нации търси спомагателни 70 милиона $ от интернационалните донори.
Библейска информация
12. Тогава Господ рече на Моисея: простри ръката си над Египетската земя, и дано атакуван скакалци в Египетската земя и поядат всичката земна трева (и всичките дървесни плодове), всичко, що е оживяло от градушката.
13. И простря Моисей тоягата си над Египетската земя, и Господ прати в тая земя източен вятър, който търпя целия тоя ден и цялата нощ. На сутринта източният вятър довея скакалците.
14. Скакалците нахлуха в цялата Египетска земя и нападнаха цялата Египетска страна в огромно голям брой: такива скакалци по-преди не е имало, и след тях не ще има. (Изход, глава 10)

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР