Днес жителите на френската столица гласуват на мини референдум, на

...
Днес жителите на френската столица гласуват на мини референдум, на
Коментари Харесай

Идва ли краят на електрическите скутери в Париж?

Днес жителите на френската столица гласоподават на мини референдум, на който въпросът гласи: " За или срещу скутерите на самообслужване? ".



Наричат двуколесните возила " свободно плаващи ", тъй като - откакто един път са наети - посредством мобилно приложение, могат да се оставят където клиентът пожелае. Париж е измежду градовете, в които скутерите - към 15 хиляди на брой, се употребяват най-често.

Защо обаче провокират несъгласие?

За едни, те са един от най-бързите, комфортни и щадящи природата разновидности за напредване във френската столица. Популярни се както измежду локалните, по този начин и измежду многочислените посетители на Париж. За други обаче, скутерите са освен рискови - поради високата скорост, с която се движат, само че и препречват тротоари, тесни улуци, входове.



Какво демонстрира статистика?

По данни на полицията, представени от Евронюз, през 2022 година в Париж са регистрирани над 400 случая със скутери, като при тях са потърпевши 459 души. Противниците им показват още, че возила се изхвърлят на всевъзможно места, в това число и в река Сена.



Какво мисли властта?

Според заместник-кмета по превоза на Париж, скутерите основават " чувство за обща неустановеност в публичното пространство, изключително за най-уязвимите хора ". Каквото е могло да бъде въведено като регулации и ограничавания към този момент е направено, споделя още той. В Париж скутерите не могат да се карат по тротоарите, с телефон или със слушалки, тук-там има ограничавания за скоростта им, а санкциите - при положение на нарушаване на тези правила - са до 1 500 евро.



фотоси: БГНЕС

Кметът на Париж Ан Идалго сподели, че е склонна да забрани скутерите, само че ще се съобрази с вота на парижани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР