Днес жители на столичния квартал "Дианабад" са на протест. Те

...
Днес жители на столичния квартал "Дианабад" са на протест. Те
Коментари Харесай

Жителите на столичния квартал "Дианабад" протестират срещу застрояване на парцел до детска градина

Днес поданици на столичния квартал "Дианабад " са на митинг. Те към този момент започнаха подписка против застрояването на съответен имот до детска градина "Радост " в квартала, който е сменен с имот на издателя Петьо Блъсков в кв. "Изток ". Протестиращите ще затворят за придвижване улиците до детската градина. Недоволството им обаче не е от в този момент.

Организаторът на митинга е арх. Захари Димитров. Пред БНР той изясни, че Общината няма предпочитание да чуе желанието на живеещите в квартала да се потърси различен метод за обезщетяване на притежателя на парцела в кв. "Изток ": "Те подаряват този двойно по-голям парцел, с цел да може една зелена повърхност в "Изток " да бъде направена. Нас ни тормози, че е планувано да се издигне тук жилищно строителство, което е тъкмо до детска градина в общински парцел, който действително може да се употребява за едно бъдещо уголемение на детската градина. Такива парцели има доста малко и, съгласно нас, плануваното строителство не е в полза на квартала и е само в полза на вложителите ".

Арх. Димитров разгласи и настояванията на протестиращите: "Ние настояваме да се преразгледа признатия през 2015 година Подробен организационен проект, тъй като имаме опасения, че е признат непозволено, защото от протоколите на публичните разисквания направени тогава проличава, че още тогава хората са протестирали, даже и в едното публично разискване са напуснали залата. Не сме сигурни дали този проект изобщо е годен ".

Родители на деца, посещаващи детската градина, също вземат участие в митинга: "За мен казусът има два съществени аспекта. Първият е методът, по който е добита собствеността. Става дума за насрещни дарения сред общината и господин Петьо Блъсков, който са много разнообразни като размер. Общината получава 1 дка повърхност в кв. "Изток ", а господин Блъсков – 2 дка. Освен това се и доплаща, а доколкото ми е известно общинска благосъстоятелност се продава единствено на търг, тъй че за мен тази договорка явно е корупционна. Другият аспект е стремителното застрояване на квартала. В последните години тук "изникнаха " извънредно доста здания, а не се мисли за инфраструктурата “, сподели участничка в митинга, родител на детем, което посещава ДГ "Радост ".

Кметът на регион "Изгрев " инж. Цветомир Жеков изясни, че още с проекта от 1989 година, когато е застрояван ж.к. "Дианабад ", тази повърхност е планувана за жилищно строителство.

Той удостовери, че е имало три публични полемики за Подробния организационен проект, признат пред 2015 година, само че възражения в Общината не са постъпвали: "Вчера разгледахме всички документи и не е постъпило несъгласие от жителите. Имаме протоколи. Имаме законни процедури – афишира се в Държавен вестник ".

Инж. Жеков съобщи, че ще се вземат поради настояванията на жителите на квартал "Дианабад ".

Участници в митинга обясниха, че кметът на региона е можело да даде други площи за застрояване: "Избрано е тъкмо това място, тъй като е атрактивно и привлекателно и спор за него в никакъв случай не е имало ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР