Днес изтича последният срок, в който Топлофикация-София трябва да издължи

...
Днес изтича последният срок, в който Топлофикация-София трябва да издължи
Коментари Харесай

БЕХ са готови да изкупят дълга на Топлофикация-София

Днес изтича последният период, в който " Топлофикация-София " би трябвало да издължи просрочените 131 млн.лв. на Булгаргаз. От държавното сдружение обявиха, че в случай че дългът не бъде погасен, има заплаха за гарантиране на газовите доставки за цялата страна.

От Българския енергиен холдинг обявиха за " По света и у нас ", че са подготвени за следващ път да изкупят дълга на столичната Топлофикация. Благодарение на готовността им ще се размине на този стадий заплахата столичани да останат без парно.

Валентин Николов, ръководител на УС на БЕХ изрази опасения, че в случай че не бъде позволен генерално казусът с хроничното задължаване на столичната Топлофикация, единствено след няколко месеца ще се озовем в същата обстановка. Той адресира казуса към Столичния общински съвет.

За последните 24 месеца " Булгаргаз " е изпратил над 50 писма до Топлофикация с искане за погасяване на задълженията. След ултиматума предходната седмица столичното сдружението е превело 10 млн.лв., заяви шефът на " Булгаргаз ", само че съгласно него казусът с дълга остава неуреден.

" Това е извънредно незадоволително, с цел да може " Булгаргаз " да заплати газа към своите снабдители ", сподели Николай Павлов, изпълнителен шеф на " Булгаргаз ".

Финансовият проблем с " Топлофикация - София " в действителност е щръкнал над цялата страна, защото са застрашени доставките за страната.

От Българския енергиен холдинг обявиха, че са подготвени за следващ път да изкупят дълга на Топлофикация, с цел да не останат столичани на студено.

" Сега ние можем да предложим само палиативно решени, т.е. това, което се предложило до момента, точно дългът на " Топлофикация-София " към " Булгаргаз " да премине към БЕХ в размер на 121 млн. лева както е изискал " Българгаз ", сподели Валентин Николов, ръководител на УС на БЕХ.

Според шефа на БЕХ, холдингът не може до безкрая да изкупува задълженията на столичната топлофикация, защото по този метод сдружението може да изпадне в неплатежоспособност.

" Имам поради вложения в Топлофикация, тъй че тя да може да си извършва уговорките, които е поела или другият вариан е промяна собствеността на " Топлофикация - София ", за различен да ги осъществя тези вложения. Това би трябвало да бъде взето на политическо равнище. Трябва да бъде взето като политическо решение, Министерски съвет, респективно кмет и СОС ", сподели Николов.

От Булгаргаз увериха, че макар високата цена на синьото гориво на международните пазари и задълженията на столичната топлофикация, сдружението прави всичко належащо, с цел да обезпечи ресурси от синьо гориво на страната през зимата.

" Булгаргаз нагнетява даже и сега природен газ в Чирен, като ние ще имаме даже по-високи количества в Чирен с 15%, по отношение на предходната година ", сподели Николай Павлов - изпълнителен шеф на Булгаргаз.

Според шефа на Булгаргаз, обстановката в страната ще се усъвършенства доста откакто бъде пусната газовата връзка с Гърция и стартираме да доставяме в цялостни количества азерски газ.

Сега на ход е Столичният общински съвет, който е принципал на " Толофикация - София ", който би трябвало да оповести прецизен проект по какъв начин ще се реши в дълготраен проект казусът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР